Likvidacija

Trump tvrdi da je Sulejmani htio raznijeti američko veleposlanstvo

"Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u petak da su SAD ubile iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija jer je htio raznijeti američko veleposlanstvo, te je njegovu likvidaciju pretvorio u dio svoje predizborne kampanje.

"Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Također je kazao da su SAD izvele smrtonosni napad dronom na Sulejmanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u prosincu.

Trump je likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohio da je njegova smrt spasila američke živote.

"Prošlog tjedna Sjedinjene Države ponovno su poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu", rekao je tisućama svojih pristaša.

Optužio je Sulejmanija da je organizirao nasilne proteste skupina koje podržavaju Iran pred američkim veleposlanstvom u Bagdadu dodavši kako su, da nije poslao američke trupe da zaštite ambasadu, demonstranti mogli provaliti unutra i ubiti Amerikance ili ih uzeti za taoce.

Trumpov nastup u areni u Toledu bio je njegov prvi ovogodišnji skup u kampanji za predsjedničke izbore, koji će se održati u studenom, čime je potvrdio važnost Ohia za osvajanje drugog predsjedničkog mandata. Trump je 2016. pobijedio u toj državi, nakon što je u dva prethodna izbora Ohio osvojio demokrat Barack Obama.

Upitan o Trumpovim tvrdnjama da je Sulejmani htio "raznijeti ambasadu u Bagdadu", anonimni visoki američki obrmbeni dužnosnik kazao je medijima da je Sulejmani orkestrirao prosvjede pred veleposlanstvom i da je "postojala zavjera sa ciljem uništenja veleposlanstva", ali je odbio iznijeti detalje o tome.

Iako je iranski ministar vanjskih poslova rekao da su raketni napadi na iračke baze u kojima se nalaze američke snage zaključili odgovor Teherana na Sulejmanijevo ubojstvo, iranska moćna Revolucionarna garda uputila je Washingtonu nove prijetnje.

Jedan viši zapovjednik upozorio je da uskoro slijedi "snažnija osveta", a drugi je rekao da su raketni napadi u srijedu samo početak niza napada na američke ciljeve širom regije.

Brigadni general Esmail Ghaani, novi šef elitnih snaga Kuds, koje vode iranske vojne akcije u inozemstvu, rekao je da će nastaviti putem svog ubijenog prethodnika Sulejmanija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close