Političko pitanje

Trump tvrdi da će blokada vlade trajati sve do dogovora o zidu

"Ne mogu vam reći kada će se odblokirati vlada", rekao je Trump nakon što je snimio božićnu video poruku za američke vojnike u inozemstvu.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2018. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će privremena blokada vlade trajati sve dok se ne odobre financijska sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom.
Američka vlada je privremeno blokirana u subotu. Još uvijek nema naznaka da će se otvoriti vladine agencije zatvorene zbog Trumpova zahtjeva da se u proračunu osiguraju novci za izgradnju zida.

"Ne mogu vam reći kada će se odblokirati vlada", rekao je Trump nakon što je snimio božićnu video poruku za američke vojnike u inozemstvu.

"Mogu vam reći da se to neće dogoditi dok ne budemo imali zid, ogradu, kako god to žele nazvati. Nazvat ću to kako god oni žele, ali će značiti istu stvar. To je prepreka za ljude koji nadiru u zemlju."

Financiranje oko četvrtine vladinih programa, uključujući ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa i poljoprivrede istekla su u petak u ponoć. Neće biti obnovljena bez postizanja dogovora.

Izgradnja zida na granici s Meksikom najčešće je ponavljano predizborno obećanje Trumpa, ali se demokrati tome oštro protive.

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme trajanja blokade vlade. Oko 400 tisuća njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 tisuća bit će poslano na privremeni dopust, dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori.

Policija, granične kontrole, pošta i zrakoplovne službe nastavit će s radom.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close