Čistka

Trump smjenjuje šefa američke tajne službe

Smjena šefa tajne službe Randolpha "Texa" Allesa dogodila se usred velike promjene vlasti u ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS). Šef tajne službe također odgovara ministru DHS-a.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump smijenit će šefa američke tajne službe, agencije koja pruža zaštitu za njega i druge visoke američke dužnosnike, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća, dan nakon smjene čelnice ministarstva domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen.

Smjena šefa tajne službe Randolpha "Texa" Allesa dogodila se usred velike promjene vlasti u ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS). Šef tajne službe također odgovara ministru DHS-a.

Prve naznake smjene pojavile su se kasno u četvrtak kada je Trump naglo povukao svoju nominaciju Rona Vitiella za šefa Američke imigracijske i carinske službe, koja je isto dio DHS-a. Trump je taj potez opisao kao dio "promjene politike u oštrijem smjeru".

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je kako će James Murray, agent tajne službe, u svibnju preuzeti vodstvo tajne službe.

Visoki dužnosnici administracije rekli su kako je Trump zatražio ostavku Nielsen kada su se njih dvoje sastali u Bijeloj kući u nedjelju. Trump je također najavio kako će Kevin McAleenan, povjerenik Uprave za carinu i zaštitu granica, postati tajnik DHS-a.

Jedan je dužnosnik za CNN otpuštanja opisao kao "gotovo sustavnu čistku" u ministarstvu domovinske sigurnosti. Fox News navodi izvore koji su rekli kako je otkaz Allesu dio tranzicije vodstva u DHS-u.

Otpuštanje Allesa označilo je posljednje na dugoj listi otpuštanja i ostavki starijih službenika Trumpove administracije na kojoj su se našli državni tajnici, tajnici domovinske sigurnosti, unutarnjih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, glavni državni odvjetnik i brojni visoki dužnosnici Bijele kuće.

Trump, koji očekuje ponovnu pobjedu na izborima 2020., zauzeo je čvrst stav prema ilegalnoj imigraciji otkako je postao predsjednik u siječnju 2017., a očekuje se kako će taj problem biti središnje pitanje iduće izborne kampanje.

Nielsen, koja je nadgledala Trumpove imigracijske politike tijekom svog burnog 16-mjesečnog mandata, podnijela je ostavku usred snažnog porasta broja migranata na granici s Meksikom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close