G7 summit

Trump: SAD želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja

Trump je posljednjeg dana summita G7 u francuskom gradu Biarritzu kazao da njegova administracija želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja i balističkih raketa.
Vijesti / Svijet | 26. 08. 2019. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington ne traži promjenu vodstva u Iranu, izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolija.

Trump je posljednjeg dana summita G7 u francuskom gradu Biarritzu kazao da njegova administracija želi vidjeti Iran bez nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Istaknuo je da će se zemlje uključene u iranski Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) o nuklearnom sporazumu, uključujući Francusku, jednog dana zahvaliti njemu što je SAD napustio sporazum.

Na pitanje o trgovinskom ratu SAD-a s Kinom, Trump je kazao da je "to je način na koji pregovara", ali je ipak, pohvalio vodstvo svog kineskog kolegu Xija Jinpinga uslijed eskalirajućeg trgovinskog spora između dviju zemalja.

Na kraju je poručio da bi želio biti domaćin sumita G7 2020. godine na jednom od svojih imanja.

U francuskom gradu Biarritzu u ponedjeljak je posljednjim sastancima završen summit G7 na kojem su se vodile žustre rasprave o najvažnijim globalnim pitanjima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao kako sljedećih tjedana priželjkuje sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Irana Hassana Rouhanija.

"Osigurali smo uvjete da se održi sastanak te da bude postignut sporazum", rekao je Macron novinarima nakon trećeg i posljednjeg dana summita.

Istaknuo je da su na početku summita postojala mnogo očekivanja, napominjući kako ipak, postoji određeno jedinstvo među liderima.

Macron je naglasio kako je na summitu iskazana snažna zajednička volja za promjenom pravila u oblasti trgovine, istaknuvši da je vrlo bitno da se postigne trgovinski sporazum između Kine i SAD-a.

Summit lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta je održan pod izuzetno jakim mjerama sigurnosti. Na mjerama sigurnosti bilo je angažirano oko 13.200 policajaca i 450 vatrogasaca. Tijekom prvog dana summita uhićeno je 68 osoba, a jučer još 19.

Kopirati
Drag cursor here to close