Nakon Ukrajine

Trump pozvao Kinu da istraži Bidena

Kako je naveo Trump, Bideni su bili umiješani u korupcijske aktivnosti u cilju postizanja ugovora i u Ukrajini i u Kini.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2019. u 19:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Joe Biden

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da bi Kina, kao i Ukrajina, trebala istražiti njegovog vodećeg suparnika iz Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, Joa Bidena.

Trump, koji se suočava s procesom opoziva oko navoda da je vršio pritisak na Ukrajinu da se miješa u američke izbore napadajući svog protivnika, izjavio je novinarima da će on "sigurno" zatražiti od Kine da učini isto.

''To je sasvim sigurno nešto o čemu treba početi razmišljati'', izjavio je Trump upitan hoće li Kina pokrenuti vlastitu istragu.

Trump je također ponovio svoj raniji, žestoko kontroverzni, zahtjev da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istraži vodećeg demokratskog predsjedničkog kandidata Joa Bidena i njegovog sina Huntera.

''Ukoliko budu iskreni u svojim namjerama, oni će pokrenuti veliku istragu protiv Bidena. To je prost odgovor. Oni bi trebali istražiti Bidene'', izjavio je on u Bijeloj kući.

''Isto tako Kina bi trebala pokrenuti istragu Bidena jer je ono što se događalo u Kini upravo podjednako loše kao i ono što se događalo u Ukrajini'', izjavio je američki predsjednik.

Kako je naveo Trump, Bideni su bili umiješani u korupcijske aktivnosti u cilju postizanja ugovora i u Ukrajini i u Kini.

Optužbe protiv njih, ipak, nikada nisu podignute i izgleda da ima malo dokaza koji bi potkrijepili Trumpove navode.

Nelegalno je tražiti stranu pomoć u američkim izborima, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close