I čeka na susret

Trump pozdravio povijesni susret dvije Koreje

''Dobre stvari se događaju, ali će vrijeme reći svoje'', objavio je Trump na Twitteru u petak rano ujutru po lokalnom vremenu u Washingtonu.
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2018. u 22:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je povijesni sastanak između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, čak i pored toga što je izrazio notu opreza. 

Kim i Moon obećali su zajednički raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka" i na službenoj objavi okončanja Korejskog rata iz 1950-ih godina uspostavom trajnog mirovnog sporazuma. 

U nizu tweetova, Trump je izgledao optimistično prema ishodu summita. Američki predsjednik planira vlastiti susret s Kimom, koji se očekuje u sljedećim tjednima, u onome što bi trebao prvi sastanak u povijesti između aktualnih čelnika dvije zemlje.  

''Nakon furiozne godine raketnih lansiranja i proba Sjevera,  povijesni susret Sjevera i Juga sada se održao. Dobre stvari se događaju, ali će vrijeme reći svoje'', objavio je on na Twitteru u petak rano ujutru po lokalnom vremenu u Washingtonu.  

On je kasnije dodao: "Korejski rast će se okončati!" Sjedinjene Države i svi njeni veliki narodi trebali bi biti veoma ponosni na ono što se sada događa u Koreji!" 

Prvi međukorejski summit u više od desteljeća dogodio se samo nekoliko mjeseci nakon što su buknule napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, dok su Trump i Kim razmijenili osobne uvrede a Pyongyang je ubrzao rad na razvoju projektila s nuklearnim bojevim glavama koje su u mogućnosti pogoditi američko tlo. 

U televizijskom intervjuu u četvrtak, Trump je priznao razmjenu uvreda, uključujući i nazivanje Kima "malim raketnim čovjekom" i razmetanje o veličini njegovog nuklearnog dugmeta, kao i brige kritičara u zemlji i van nje koji ga optužuju da pojačava napetosti, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close