Mirovni plan

Trump ponižava Palestince

Već više desetljeća ne može se naći rješenje za sukob između Izraelaca i Palestinaca. Ni ratovi, napadi, ustanci, međunarodne inicijative, mirovni sporazumi ili redovno podsjećanje na rezolucije Ujedinjenih naroda nisu ništa supstancijalno promijenil
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2020. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plan predsjednika Trumpa skrojen je u velikoj mjeri u skladu s interesima Izraela, dok su zahtjevi Palestinaca ostali u drugom planu. To ne može biti uspješno, smatra urednik arapske redakcije Deutsche Welle-a Rainer Sollich.

Foto:Reuters / Deal - dobar za Izrael

Već više desetljeća ne može se naći rješenje za sukob između Izraelaca i Palestinaca. Ni ratovi, napadi, ustanci, međunarodne inicijative, mirovni sporazumi ili redovno podsjećanje na rezolucije Ujedinjenih naroda nisu ništa supstancijalno promijenile. Nepovjerenje je veliko, spremnost na povijesne kompromise na obje je strane ravna nuli.

S obzirom na to bi ideja da jedan predsjednik SAD s uvjerljivom mirovnom političkom vizijom iz Washingtona dođe na bliskoistočnu pozornicu i kaže: nalazimo se u slijepoj ulici – pokušajmo sada s novim idejama i krenimo novim putem! – mogla biti impuls koji daje nade, prenosi DW.

No, Donald Trump je predsjednik koji i nije baš poznat po mirovnim političkim vizijama. I tako on ni za Bliski istok nema niti novih ideja, niti prijedloga za pronalaženje rješenja. Naprotiv: njegov mirovni plan najavljen kao „deal stoljeća“ nije nikakav deal u smislu bolno postignutog kompromisa između ravnopravnih ugovornih partnera. To je pokušaj političkog diktata.

Štite se interesi Izraela

Plan vodi računa o sigurnosnim interesima Izraela – uz neka simbolična ograničenja. A pri tome Palestinci nisu sudjelovali u izradi plana u kom oni mogu biti samo – gubitnici. Oni su u opasnosti da izgube još područja koja je naselio ili okupirao Izrael, područja koja im, prema međunarodnom pravu, pripadaju.

Oni bi navodno trebali dobiti vlastitu državu – ali bi se ona morala da se podvrći sigurnosnim interesima Izraela i biti potpuno demilitarizirana. Jeruzalem bi – kao što je to Trump još 2017. unilateralno ustvrdio – treba zauvijek ostati „nepodijeljen" glavni grad Izraela. Istovremeno bi – tako reći za utjehu – neki istočni dijelovi grada trebali istovremeno služiti i kao „glavni grad" Palestinaca.

Predsjednik je rekao da bi njegov plan mogao biti „posljednja šansa" za Palestince. Jednako je tako mogao reći i: pristanite ili odbijte – ali drugu šansu od mene nećete dobiti! Tako nikada neće nastati dvije ravnopravne države. Ono što Trump radi, je uspostava jedne i pol države.

Poniženje, a ne deal

Foto:Reuters / Trumpov „mirovni plan“ je opasan

Takva politika je nemoralna i ponižavajuća jer se u sukobu samo jačoj strani pomaže da dođe do svojih „prava". Trumpov „mirovni plan“ je opasan i zato što ostavlja Izraelu slobodne ruke da na toj osnovi anektira daljnja palestinska područja. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu može samo pozdraviti ovaj deal, jer Washington dugo nije nekom šefu izraelske vlade učinio veće ustupke. To mu pomaže u predizbornoj kampanji i skreće pažnju s optužbi za korupciju s kojima je suočen.

Na arapsko-muslimanskoj strani treba očekivati velike proteste. No, ekstremisti mogu biti zadovoljni, jer im plan daje izgovore za teror i nasilje. Sve to sigurno neće učiniti Bliski istok sigurnijim. A ni Izrael. piše DW.

Kopirati
Drag cursor here to close