Korak naprijed

Trump pokrenuo postupak: Amerika napušta WHO

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus reagirao je na nove informacije kratkom objavom na Twiteru napisavši: "Zajedno!"
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2020. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump pokrenuo je postupak povlačenja svoje zemlje iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nakon što je ranije obećao da će obustaviti plaćanje ove organizacije zbog njezinog odgovora na virus korona.

Trumpova administracija formalno je poslala obavještenje glavnom tajniku UN Antoniju Guterresu, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

Povlačenje ključne članice, koja je jedan od osnivača WHO, stupa na snagu za godinu dana - 6. srpnja 2021. godine. Trumpov protivnik na predstojećim predsjedničkim izborima Joe Biden rekao je da će obustaviti taj proces ako pobijedi.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus reagirao je na nove informacije kratkom objavom na Twiteru napisavši: "Zajedno!"

Potom je postavio link do diskusije američkih zdravstvenih stručnjaka koji smatraju da bi napuštanje globalnog tijela moglo omesti napore za sprečavanje pandemija u budućnosti, prenio je AFP.

U skladu s uvjetima koji su određeni kada je WHO osnovana 1948. godine, SAD mogu napustiti organizaciju u roku od godinu dana, ali moraju uplatiti svoje dotadašnje obaveze, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

Godišnji doprinos SAD proračunu WHO-a iznosi 400 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close