''Recept za katastrofu''

Novi kaos: Trump se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom

'Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma''.
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2018. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak navečer povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao ''katastrofalnim'' te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

''Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma'', izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće, javlja Hina.

''Za nekoliko trenutaka potpisat ću predsjednički memorandum da se počnu ponovno uvoditi američke nuklearne sankcije iranskom režimu. Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija'', rekao je Trump, kako prenosi Reuters.

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Iranski nuklearni sporazum bio je ''recept za katastrofu'', poručio je Netanyahu.

''To je bio užasan jednostran sporazum koji nije trebao nikad, nikad biti potpisan'', rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum ''nije donio spokoj''.

''Nije donio mir. Nikada i neće'', rekao je.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je da je predsjednik potpisao memorandum kojim naređuje agencijama da vrate sve sankcije uz nuklearni program Iranu koje je uklonio njegov prethodnik Barack Obama.

''Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija'', najavio je Trump u obraćanju.

Trump zamjera sporazumu što ima vremensko ograničenje i ne predviđa nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., ne uključuje nadzor iranskog programa balističkih projektila i ne ograničava iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

Također je rekao da sporazum nije spriječio Iran da vara i nastavlja razvijati nuklearno oružje.

''Jasno mi je da ne možemo spriječiti iransku nuklearnu bombu u truloj, raspadajućoj strukturi sadašnjeg sporazuma'', rekao je Trump naglasivši da je ''iranski sporazum bio je defektan u samoj srži''.

Trump je najavljivao da želi ispregovarati novi sporazum s Iranom koji je takvu mogućnost odbacio i zaprijetio nespecificiranom odmazdom ako se Washington povuče.

Obnova sankcija znači da će Iran teže prodavati svoju naftu u inozemstvu i teže se koristiti međunarodnim bankovnim sustavom. Iranski nuklearni sporazum mogao bi ostati djelomice netaknut, čak i bez SAD-a, piše Reuters i podsjeća da je iranski predsjednik Hasan Rouhani već naznačio da će Iran ostati privržen sporazumu.

Cijene nafte pale su za 4 posto u utorak kada su mediji i prije objave prenosili da će se Trump povući. Trump nije precizirao vrstu sankcija koje će biti uvedene i na koji rok, ali je upozorio da će ''svaka zemlja koja će pomoći Iranu u nastojanju da izradi nuklearno oružje, biti izložena jakim sankcijama Sjedinjenih Država''.

Kopirati
Drag cursor here to close