Strani mediji

Trump Njemačkoj želi oteti cjepivo protiv koronavirusa?

Predstavnik ministarstva je objasnio kako je i njemačka vlada "zainteresirana za to da se cjepivo protiv koronavirusa razvija i u Njemačkoj i Europi".
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2020. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između Njemačke i SAD-a se razvio spor oko cjepiva za koronavirus na kojem radi njemačka tvrtka, a za koje Donald Trump želi otkupiti ekskluzivnu licencu za SAD, javio je dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

"Američki predsjednik pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u SAD ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo", javio je Welt am Sonntag pozivajući se na izvore u ministarstvu zdravstva.

"Trump svim silama pokušava osigurati cjepivo za SAD, ali samo za SAD", rekao je neimenovani predstavnik saveznog ministarstva zdravstva u Berlinu, javlja Hina.

Predstavnik ministarstva je objasnio kako je i njemačka vlada "zainteresirana za to da se cjepivo protiv koronavirusa razvija i u Njemačkoj i Europi".

Tvrtka CureVac iz južnonjemačkog Tuebingena je na internetskoj stranici početkom ožujka objavila kako se predsjednik uprave te tvrtke u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpredsjednikom Mikeom Penceom, kao i predstavnicima farmaceutskih kompanija okupljenih u radnu skupinu za borbu protiv širenja koronavirusa.

"Tom prilikom raspravljali smo o strategijama i mogućnostima brzog razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa", rekao je predsjednik uprave CureVaca Daniel Menichella.

Kako je za Welt am Sonntag rekao izvor u ministarstvu zdravstva, Njemačka sada pokušava spriječiti da Washington od njemačke tvrtke dobije ekskluzivna prava na cjepivo.

"Njemačka vlada je u intenzivnim pregovorima s tvrtkom CureVac", rekao je predstavnik vlade.

Welt am Sonntag prenio je da njemačka vlada tvrtku CureVac pokušava "financijskim ponudama" zadržati u Njemačkoj, javlja Hina.

Uprava CureVaca je odbila komentirati medijske navode ali je u petak agenciji Reuters objasnila kako se ubrzano radi na novom cjepivu koje bi početkom ljeta moglo biti gotovo.

Kopirati
Drag cursor here to close