Trump i May

Složili se oko pitanja NATO-a, ali ne i oko Irana i klimatskih promjena

"Ovaj trgovinski sporazum zaista ima ogroman potencijal. Dvaput ili triput veći od dosadašnjeg", kazao je američki lider, napominjući da bi i britanski zdravstveni sistem mogao biti obuhvaćen mogućim trgovinskim sporazumom.
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2019. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Donald Trump i Theresa May

Američki predsjednik Donald Trump je nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May naglasio značaj bilateralnih odnosa Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država te dodao da su njihove dvije zemlje ključni partneri i u okviru NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"Slažemo se s premijerkom May da bi i naši NATO saveznici trebali povećati svoja izdvajanja na potrebe zajedničke odbrane. Oboje činimo ogromne napore po tom pitanju. Također očekujemo da imamo više zemalja koje ispunjavaju uslov od dva posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu", rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka u Londonu.

Obećao je "izvanredan trgovinski sporazum" između Velike Britanije i SAD-a nakon Brexita.

"Ovaj trgovinski sporazum zaista ima ogroman potencijal. Dvaput ili triput veći od dosadašnjeg", kazao je američki lider, napominjući da bi i britanski zdravstveni sistem mogao biti obuhvaćen mogućim trgovinskim sporazumom.

Na pitanje kako komentira prosvjede koji se u Londonu održavaju povodom njegova posjeta, kratko je kazao da je vidio samo manju skupinu demonstranata.

"Ustvari, nisam vidio nikakve prosvjede. To su lažne vijesti", rekao je Trump.

Ponovo je kritizirao gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, kazavši da nije dobar gradonačelnik.

"Loše obavlja svoj posao. Stopa kriminala se povećava. Postoje brojni problemi. Vjerujem da ne bi trebao kritizirati predstavnika SAD-a koji mnogo radi i u interesu Velike Britanije. Trebao bi imati pozitivan, a ne negativan stav", kazao je Trump.

Istaknuo je da očekuje da s Velikom Britanijom postigne dogovor oko upotrebe proizvoda kineske telekomunikacijske kompanije Huawei u toj zemlji.

Na kraju je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da u SAD ulaze milijuni migranata iz Meksika, zaprijetivši dodatnim porezima ako se ne zaustavi migrantski val iz te susjedne zemlje.

Američki predsjednik Trump jučer je doputovao u trodnevnu posjetu Velikoj Britaniji, a sutra popodne će otputovati i u Francusku kako bi nazočiti ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice Dana D.

Britanska premijerka Theresa May je nakon sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Londonu izjavila da i dalje postoje različita stajališta između dvije zemlje u vezi s pitanjem Irana i klimatskih promjena, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji za medije May je ipak naglasila zajedničku povijesnu i specijalne veze između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, napominjući da su upravo ona i Trump čuvari njihovih bilateralnih odnosa.

"Baš kao i naši preci, i mi smo se saldirali i djelovali skupa u momentima kada smo se suočavali s prijetnjama sigurnosti naših građana i saveznika", rekla je May.

Podsjetila je da su dvije zemlje zajedno pokrenule vojnu akciju protiv sirijskog režima nakon što je upotrijebio kemijsko oružje, dodajući da je Velika Britanija podržala i prijedlog SAD-a da zemlje članice NATO-a povećaju izdvajanja za potrebe zajedničke obrane.

Ipak, istakla je da povremeno postoje i neslaganja između dva saveznika u vezi s određenim pitanjima kao što je pitanje nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Kao što sam već ranije kazala, Britanija ostaje posvećena nuklearnom sporazumu s Iranom. Važno je da učinimo sve što je u našoj moći da se izbjegne eskalacija napetosti te da Iran ispuni svoje obveze", kazala je May.

Dodala je da su klimatske promjene još jedno pitanje oko kojeg njena zemlja i SAD imaju različita stajališta, napominjući da je tijekom sastanka s Trumpom jasno iznijela dosadašnji stav Londona o tom globalnom problemu.

"Iznijela sam stav Velike Britanije u okviru borbe protiv klimatskih promjena i jasno kazala da nastavljamo s podrškom Pariskom klimatskom sporazumu", rekla je britanska premijerka.

Na kraju je istakla da je tijekom sastanka s američkim predsjednikom razgovarano i o Kini, napominjući da su se složili oko ekonomskog značaja Kine, ali da ipak neće ignorirati postupke koji prijete interesima i vrijednostima Velike Britanije i SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close