Potcjenjuju virus

Trump nastavio kritizirati WHO: Griješe u puno stvari

"WHO je to pogrešno shvatio. Griješe u puno toga. Snažno su minimizirali prijetnju. Nije to dobro", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) već nekoliko dana optužuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) za minimiziranje prijetnje pandemije COVID-19, a i srijedu navečer je kazao da je ta organizacija pogrešno shvatila prijetnju koronavirusa, javlja Anadolija.

"WHO je to pogrešno shvatio. Griješe u puno toga. Snažno su minimizirali prijetnju. Nije to dobro", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ističući da SAD svake godine daja stotine milijuna dolara najvećoj svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Trump je kazao da je samo prošle godine SAD sa WHO uplatio 452 milijuna dolara, dok je Kina platila 42 milijuna dolara.

"To nije pošteno. Smatram da u toj organizaciji moraju posložiti prioritete i da sve zemlje tretiraju adekvatno. Sada se to ne čini takvim", poručio je Trump.

On je također kazao da će SAD prostudirati situaciju i donijeti odluku o svom budućem angažmanu u WHO.

Dan ranije Trump je optužio WHO da vodi politiku koncentriranu na Kinu i da je njega kritizirala zbog obustave letova između SAD-a i Kine.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je pak stao u zaštitu UN-ove organizacije i poručio da se ona bori na prvim linijama rata protiv koronavirusa.

Guterres je kazao da je jasno da WHO mora dobiti podršku, jer je ključni čimbenik u globalnoj borbi protiv pandemije.

Generalni direktor organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je odbacio Trumpove kritike i pozvao na suradnju SAD-a i Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close