Na obljetnicu 9.11.

Trump najavio odlučniju borbu s talibanima

''U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti'', istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2019. u 19:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. obljetnice napada 11. rujna, da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

''U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti'', istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli al Qaedini teroristi.

Nakon napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao ''mirovne pregovore'' organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju 'nemoć'.

''Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili'', dodao je.

Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti s teroristima, ''smanjiti nasilje'' i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

Kopirati
Drag cursor here to close