Kritike

Trump kleknuo pred Saudijsku Arabiju

Dodaje se da je Saudijska Arabija, veliki proizvođač nafte, ''važan poslovni partner'' i ''veliki saveznik'' u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2018. u 09:09 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki senatori optužili su predsjednika Donalda Trumpa da je ''stavio Saudijsku Arabiju na prvo mjesto'' u svojoj odluci da ne poduzima kaznene mjere protiv Kraljevstva ili princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija.

Trumpova odluka je ''još jedno ulizivanje i klečanje pred stranim autoritranim režimom'', napisao je na Twitteru demokratski senator Tim Kaine.

Saudijska Arabija na prvom mjestu

''Samo je pitanje vremena kada će akcije kao ove koje poduzima predsjednik izravno ugroziti našu sigurnost'', dodao je.

Nekoliko senatora pozvalo je na uvođenje ''ozbiljnih sankcija'' Saudijskoj Arabiji, uključujući ''članove kraljevske obitelji'', prenosio Al Jazeera Balkans. 

''Barem ne bismo trebali nagraditi Saudijsku Arabiju našim sofisticiranim naoružanjem koje koriste u bombardiranju civila. Uvjeren sam da ovo priopćenje znači da je Saudijska Arabija na prvom mjestu, ne SAD'', napisao je na Twitteru republikanski senator Rand Paul.

Trumpov saveznik i republikanski senator Lindsey Graham rekao je da ''nije u interesu naše nacionalne sigurnosti da ne uradimo ništa'' kada se radi o Khashoggijevom ubojstvu.

Poziv na sankcije

''Vjerujem da će obje stranke pružiti snažnu podršku za ozbiljne sankcije protiv Saudijske Arabije, uključujući odgovorne članove kraljevske obitelji, za ovaj barbarski čin, koji se protivi svim civiliziranim normama. Dok je Saudijska Arabija strateški saveznik, ponašanje princa prestolonasljednika, na više načina, pokazalo je nepoštivanje ovog odnosa i dovelo ga do toga, po mom mišljenju, da bude više nego toksičan'', rekao je Graham.

Republikanski senator Bob Corker i demokratski senator Bob Menendez, predsjedavajući Komiteta za strane odnose u Senatu, zatražili su od Trumpa da kaže je li princ Bin Salman odgovoran za ubistvo novinara.

Njih dvojica su pokušavali aktivirati Magnitsky zakon 10. listopada, kojim se zahtijeva od predsjednika da u roku od 120 dana istraži i utvrdi je li listopada stranac odgovoran za veliko kršenje ljudskih prava.

Ugovori ostaju

Američki predsjednik izjavio je u utorak da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, usprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski prestolonasljednik znao za ubojstvo novinara Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je, usprkos pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD poništi, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Američki predsjednik također je rekao da Kongres SAD-a može ići ''u drugom smjeru'' po pitanju Saudijske Arabije, ali da će on razmotriti samo ideje koje vode računa o američkoj sigurnosti.

Važan partner

''Možda nikada nećemo saznati sve činjenice koje okružuju ubojstvo Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, naš odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje. Kao predsjednik SAD-a, namjeravam osigurati da u vrlo opasnom svijetu Amerika stavlja na prvo mjesto svoje nacionalne interese i energično se suprotstavlja zemljama koje nam žele nanijeti zlo. Stvar je jednostavna, Amerika na prvom mjestu!'', kaže se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Dodaje se da je Saudijska Arabija, veliki proizvođač nafte, ''važan poslovni partner'' i ''veliki saveznik'' u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je podsjetio da je Saudijska Arabija investirala i potrošila 450 milijardi dolara u SAD-u te da 110 milijardi otpada na kupovinu vojne opreme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close