Mala peračina

Trump kao da je naš

Trump često provodi vrijeme igrajući golf u svojim odmaralištima u Floridi, New Jerseyju i Virginiji te republikanski kandidati i konzervativne grupe organiziraju dobrotvorne večeri i slične događaje u Trumpovu hotelu blizu Bijele kuće.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2018. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vlada SAD-a uplatila je više od 77 tisuća dolara Trumpovom golf odmaralištu u Škotskoj, pokazuju podaci savezne vlade, ukazujući na to da je Trumpovo poslovno carstvo profitiralo od njegova službenog boravka u Europi.

Prema proračunskim izdacima od travnja ove godine, ministarstvo vanjskih poslova uplatilo je nešto više od 77 tisuća dolara tvrtki SLC Turnberry Ltd, vlasnici njegovog odmarališta u Škotskoj, piše Hina.

On je u odmaralištu boravio prošle subote, između NATO summita i sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nepoznato je jesu li sve uplate bile u svrhu pokrivanja troškova Trumpova posjeta. Državno tajništvo je Turnberryju uplatilo nešto više od 7,5 tisuća dolara u travnju te 70 tisuća nekoliko dana prije njegova prošlotjednog dolaska.

Bivši vladini povjerenici za sprečavanje sukoba interesa i nevladine udruge tvrde kako Trump nije poduzeo potrebne mjere za sprečavanje stjecanja izravnog profita u svojstvu prvog čovjeka SAD-a.

"Ovo je samo još jedan od načina na koje Trump pokušava omalovažiti ulogu predsjednika te unaprijediti vlastite poslovne interese", izjavio je Stephen Spaulding, odvjetnik skupine Common Cause, koja se bavi problemima javnog interesa.

Prethodni predsjednici redovito su se odricali prava na upravljanje svojom imovinom, no Donald Trump zadržao je puno vlasništvo nad svojim hotelima, golf igralištima i drugim tvrtkama. Prije nego što je preuzeo predsjedničku dužnost, kontrolu nad svojim tvrtkama prepustio je sinovima. Također, za razliku od ranijih predsjednika, odbio je objaviti svoja porezna izvješća.

Trump često provodi vrijeme igrajući golf u svojim odmaralištima u Floridi, New Jerseyju i Virginiji te republikanski kandidati i konzervativne grupe organiziraju dobrotvorne večeri i slične događaje u Trumpovu hotelu blizu Bijele kuće.

Predsjednik Trump podnio je ostavku na mjesto direktora SLC Turnberryja kada je došao na vlast u siječnju 2017., no zadržao je vlasnički udio. Prema posljednjem financijskom izvješću objavljenom u svibnju, Trump je od tvrtke prošle godine zaradio više od 20 milijuna dolara.

Njegov sin Eric, koji je s bratom Donaldom Jr.-om trenutno na poziciji direktora Turnberryja, tvrdi kako Trumpove tvrtke ne profitiraju od poslova s američkom vladom.

"Iako to nije potrebno, odlučili smo kako ćemo za boravak vlade i predsjednika SAD-a naplatiti samo troškove koje sami imamo i da od toga nećemo profitirati. Puno bi se više potrošilo kada bi vlada odlučila boraviti negdje drugdje", napisao je Eric Trump na Twitteru. Državno tajništvo SAD-a odbilo je komentirati slučaj, kao i glasnogovornici Bijele kuće.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close