Prodaja vojne opreme

Trump: Japan bi mogao obarati sjevernokorejske rakete

Trump je kazao da će Abe kupiti ogromne količine vojne opreme od SAD-a.
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2017. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da bi Japan mogao obarati sjevernokorejske rakete "s neba" vojnom opremom kupljenom od SAD-a.

Japanski premijer Shinzo Abe je dodao da njegova zemlja može presretati rakete "ukoliko to bude potrebno" i da analizira ovaj sporazum, izvještava BBC.

Dvojica državnika su razgovarala s novinarima po okončanju Trumpove prve službene posjete Japanu.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, Trump je kazao da će Abe kupiti ogromne količine vojne opreme od SAD-a.

Govoreći o sjevernokorejskim raketama Trump je naveo da bi ih Japan mogao "obarati s neba" kada se ova prodaja završi, čime bi se, kako Trump smatra, osigurala radna mjesta za Amerikance, ali i sigurnost za Japan.

Abe je istakao da razmatra takav dogovor, dodajući da Japan mora kvalitativno i kvantitativno poboljšati svoje odbrambene kapacitete, s obzirom na veoma tešku situaciju sa Sjevernom Korejom.

On je istakao da se proturaketna odbrana temelji na "legalnoj kooperaciji" između Japana i SAD-a, te što se tiče obaranja raketa, "ukoliko to bude potrebno, naravno da to možemo činiti".

Zasad nema informacija o tome da li je ikakav vojni sporazum potpisan između dva državnika, ali ove zemlje su bliski vojni saveznici, a SAD imaju nekoliko vojnih baza u Japanu.

Trump je septembru objavio na Twitteru da će dozvoliti prodaju moderne vojne opreme Japanu i Južnoj Koreji.

Kopirati
Drag cursor here to close