PRosvjedi

Trump diže vojsku

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2020. u 07:03 Bljesak.info/H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na prosvjede, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.

Prosvjedi su izbili širom zemlje zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Predsjednik Donald Trump kazao je da će u glavnom gradu rasporediti tisuće vojnika, najavljujući u ružičnjaku Bijele kuće da će "trenutno" ugušiti nemire u zemlji.

Policijska sila

"Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša", izjavio je Trump.

Foto: Getty Images / Obitelj ubijenoga moli da se suzdrži od nasilja

"Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih", poručio je.

''Morate dominirati, ako nemate kontrolu gubite svoje vrijeme. Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala'', Trump je rekao guvernerima različitih zemalja u videokonferenciji koja se odvijala iza zatvorenih vrata, prema audio-snimci koju je objavio CNN.

''To je pokret, ako ga ne ugasite, postajat će sve gori i gori'', rekao je uzrujano predsjednik.

''Jedino je uspješan onda kad ste slabi, a većina vas je slabo'', dodao je.

Predmet ismijavanja

Trump je rekao da je Minnesota, gdje je Floyd umro, predmet "ismijavanja po cijelom svijetu" zbog toga što nije odgovorila dovoljno agresivno tijekom prve noći prosvjeda, javlja CNN.

George Floyd umro je od gušenja, pokazala je neovisna autopsija, suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

"Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli", zaključio je liječnik Michael Baden

"Bio je dobrog zdravlja", dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

Na bdijenju u ponedjeljak, Floydov brat je apelirao da ljudi nastave s prosvjedima, no da se suzdrže od nasilja.

Foto: AFP / Trump traži akciju

''I dalje ćemo nastaviti s ovim, no mirno'', rekao je Terrence Floyd.

On ne bi želio nasilje

Rekao je da nasilni prosvjedi "mogu na trenutak dati zadovoljštinu", no da uzrokuju štetu. Dodao je da su prečesti brutalni incidenti policije vodili do nasilnih prosvjeda koji nisu rezultirali u promjeni politike.

''Ovo sve što radite, radite uzalud jer to neće vratiti moga brata natrag. On ne bi želio da vi sve ovo radite'', rekao je.

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

"Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u izvođenju autopsije.

Neovisnu autopsiju zatražila je Floydova obitelj.

Trebalo mu je zraka

Zaključci dvoje liječnika suprotni su početnim zaključcima službene autopsije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki tlak.

Foto. Getty / Nasilje na prosvjedima

Završno službeno izvješće još nije objavljeno.

Naknadno je službeni liječnik objavio da je Floyd ubijen.

"George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka", naglasio je glavni odvjetnik obitelji Ben Crump.

Prosvjedi su u nekim gradovima postali nasilni, što je potaklo mnoge guvernere da zatraže pomoć od Nacionalne straže.

''Predsjednik Trump održao je u ponedjeljak dva razgovora, s ministrom obrane Markom Esperom i državnim tužiteljem Williamom Barrom, te će se po cijeloj zemlji angažirati dodatni savezni resursi diljem'', rekla je Kayleigh McEnany, voditeljica odnosa s javnošću Bijele kuće.

Trule jabuke

Trump nije održao posebno obraćanje naciji glede prosvjeda koji još uvijek traju, iako je izrazio svoju sućut zbog Floydove smrti i zatražio pravdu. Predsjednik je također bez prestanka tvitao, uglavnom da bi krivio krajnju ljevicu i anarhiste za pobune, tražeći način da ih poveže sa svojim suparnicima iz oporbene demokratske stranke.

Prosvjednici najvećim dijelom pozivaju na kraj diskriminacije policije protiv Afroamerikanaca.

Bijela kuća je preko vikenda zanijekala da u SAD-u postoji sistemski rasizam, i ustvrdila da je umjesto toga riječ o "trulim jabukama" u nekim policijskim odjelima.

Kopirati
Drag cursor here to close