Trump u Japanu

Trump: Denuklearizacija bi transformirala Sjevernu Koreju

U obraćanju na konferenciji za medije zajedno s premijerom Japana Abeom Shinzom, Trump je poručio da bi denuklearizacija Korejskog poluotoka transformirala tu "siromašnu zemlju
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2019. u 22:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Getty / Trump u posjeti Japanu

Američki predsjednik Donald Trump je tokom posjete Japanu ponovo pozvao na potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji za medije zajedno s premijerom Japana Abeom Shinzom, Trump je poručio da bi denuklearizacija Korejskog poluotoka transformirala tu "siromašnu zemlju".

"Samo se loše može dogoditi s njihovim nuklearnim oružjem", rekao je Trump.

Abe je oštro osudio lansiranje balističkih raketa kratkog dometa iz Sjeverne Koreje 9. svibnja, tvrdeći da takav čin predstavlja "kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti".

Trump se nalazi u četverodnevnoj državnoj posjeti Japanu gdje se susreo s premijerom Abeom, kao i s novim japanskim carem Naruhitom, s kojima je razgovarao o trgovinskim i drugim bilateralnim pitanjima.

Trump je prvi svjetski lider koji se susreo s novim japanskim carem koji je preuzeo tron 1. svibnja.

Američki lider je tokom posjete izjavio da SAD i Japan planiraju surađivati na svemirskim misijama koje šalju astronaute na Mjesec i Mars.

Kopirati
Drag cursor here to close