Sjeverna Koreja

Trump će biti razočaran ako Kim ponovno počne testirati rakete

Trump je to komentirao nakon što je južnokorejska obavještajna služba ovoga tjedna izvijestila da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa u Sohaeu na zapadu zemlje.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi bio razočaran nastavi li Sjeverna Koreja testirati oružje te je ponovio kako je vjeruje u svoje dobre odnose sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom unatoč neuspjehu njihova drugog summita prošlog tjedna.

"Neugodno bih se iznenadio kad bi učinio bilo što što nije u skladu s našim dogovorom. Ali vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Bio bih jako razočaran, kad bi bilo testiranja."

Trump je to komentirao nakon što je južnokorejska obavještajna služba ovoga tjedna izvijestila da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa u Sohaeu na zapadu zemlje, javlja Hina.

Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je i o novima aktivnostima u tvornici u Sanumdongu u blizini Pyongyanga u kojoj su proizvedene prve sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete koje mogu dosegnuti Sjedinjene Države.

U petak je američki nacionalni radio citirao stručnjake iz kalifornijskog Middlebury Instituta za međunarodne studije, po kojemu satelitske snimke Sanumdonga od 22. veljače pokazuju da bi Sjeverna Koreja mogla pripremati lansiranje rakete ili svemirske rakete.

Jedan od stručnjaka Jeffrey Lewis rekao je da su aktivnosti na ta dva mjesta "vjerojatno povezane", dok drugi stručnjaci, među kojima su Joel Wit iz 38 North i Michael Elleman iz Međunarodnog instituta za strateške studije smatraju taj zaključak dvojbenim.

"U prošlosti je bilo mnogo aktivnosti na tom mjestu, koje su se pokazale lažnim uzbunama", rekao je Wit, govoreći o Sanumdongu. "To može biti pripremanje za eventualno lansiranje, a i ne mora".

Bijela kuća i Pentagon nisu odmah odgovorili na upit da to prokomentiraju, dok je State Department odbio komentirati.

Sjeverna Koreja je zamrznula nuklearna i raketna testiranja od 2017., a Trump je isticao to kao pozitivan ishod gotovo jednogodišnjega angažmana prema Sjevernoj Koreji.

Kim je zajamčio na prvom summitu s Trumpom održanom u lipnju u Singapuru da će pogon za testiranje i lansiranje raketa u Sohaeu biti razmontiran, što je ponovio i na sastanku s južnokorejskim predsjednikom u rujnu, javlja Hina.

Trump je rekao kako misli da su njegovi i američki odnosi s Kimom i Sjevernom Korejom "jako dobri".

"Mislim da i ostaju dobri", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close