(Ne)radna snaga

Troje od četvero Sirijaca u Njemačkoj prima socijalnu pomoć

Po dolasku u Njemačku, Sirijci koji su zatražili azil odmah primaju novac od države kao izbjeglice.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2019. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko tri četvrtine sirijskih imigranata u Njemačkoj prima naknadu za nezaposlene, u cijelosti ili djelomično, objavio je u nedjelju njemački ured za statistiku.

Podaci agencije za zapošljavanje za kolovoz govore da čak 74,9 posto radno sposobnih Sirijaca spada u tu skupinu. Stopa nezaposlenosti među Sirijcima u lipnju je iznosila 44,2 posto, pet posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Stopa nezaposlenosti ne uključuje ljude koji pohađaju jezični tečaj ili tečaj za integraciju. Socijalnu pomoć mogu primati oni koji zarađuju premalo da bi platili osnovne životne troškove.

Po dolasku u Njemačku, Sirijci koji su zatražili azil odmah primaju novac od države kao izbjeglice. No, kako se njihove molbe za azil često rješavaju brže od imigranata iz ostalih zemalja, oni puno brže završe nacionalnom sustavu pomoći za nezaposlene.

Među Afganistancima, 43 posto radno sposobnih je primalo naknadu za nezaposlene, a stopa nezaposlenosti u toj skupini je u svibnju iznosila 26 posto.

Afganistanci imaju znatno manje šansi od Sirijaca dobiti izbjeglički status te stoga ne dobivaju automatski pravo na pohađanje jezičnih ili integracijskih tečajeva.

Stopa nezaposlenosti među njemačkim građanima je u istom razdoblju iznosila 4,7 posto, a među strancima 12,7 posto, objavio je ured za statistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close