Prosvjed u Parizu

Treći mjesec prosvjeda ''žutih prsluka''

Od 1.000 do 2.000 "žutih prsluka" prosvjeduje u Parizu
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2019. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1.000 do 2.000 "žutih prsluka" sudjelovalo je u nedjelju u mirnoj prosvjednoj šetnji u Parizu, točno tri mjeseca od početka tog društvenog prosvjednog pokreta koji ima sve manju potporu u javnosti, javlja novinarka AFP-a.

Povorka koja je oko podneva pošla s avenije Elizejske poljane bivala je sve veća kako se približavala Marsovu polju, odredištu prosvjeda koji je bio prijavljen u policiji i koji je osiguravao velik broj njezinih pripadnika.

Oko 16,00 sati gotovo svi sudionici su se razišli a neki su se htjeli vratiti na Elizejske poljane, izvijestila je novinarka.

Pariška policija objavila je da je na ovom prvom skupu organiziranom u nedjelju - dosad su se održavali subotom - sudjelovalo 1.500 "žutih prsluka", prenosi Hina.

U subotu je ministarstvo unutarnjih poslova pobrojalo 41.500 prosvjednika diljem Francuske i 5.000 u Parizu, što je manje u odnosu na prethodne tjedne, ali taj broj osporavaju  prosvjednici koji iznose dvostruko veći broj (104.070).

Prosvjedni pokret koji je nastao na društvenim mrežama zbog povećanja poreza na gorivo proširio se čitavom Francuskom i nagnao vladu da donese socijalne mjere i počne veliku nacionalnu raspravu.

"Žuti prsluci" se protive fiskalnoj i socijalnoj politici vlade, traže veću kupovnu moć a neki među njima pozivaju predsjednika Emmanuela Macrona da dade ostavku.

Većina Francuza (52 posto, porast od 15 postotnih bodova) ocjenuje da "žuti prsluci" moraju "prekinuti prosvjed i svoje djelovanje", pokazuje anketa Ifopa za Journal du Dimanche

Kopirati
Drag cursor here to close