Rat

Tražili ste gledajte: Razbuktava se rat u Libiji

Vijesti / Svijet | 08. 04. 2019. u 13:47 Fena/Jutarnji list/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libijska nacionalna armija (LNA) pokušava danas da se probije do centra Tripolija, nakon što je prešla pustinju i stigla do urbanog dijela zemlje gdje je naišla na otpor.

LNA izvodi udare na jugu Tripolija dok nastoji da napreduje ka centru sa tripolskog aerodroma koji je izvan upotrebe, prenosi Reuters.

Izvor fotografije Twitter / Rat u Libiji

Naoružane skupine pristižu iz obližnje Misrate kako bi pomogle snagama međunarodno priznate vlade Fayez al-Serraja da zaustave LNA.

Istovremeno, zapadne zemlje traže hitnu obustavu vojnih djelovanja i povratak na primirje i mirovni plan.

Obnavljanje sukoba u Libiji prijeti da omete isporuku nafte i plina, porast migranata u Europi i potkopava namjere Ujedinjenih naroda o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razriješi dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

LNA je priopćio da je 19 njihovih boraca poginulo posljednjih dana.

UN navodi da je 2.800 ljudi raseljeno zbog sukoba i da je moguće da će ih još mnogo pobjeći iz zemlje.

Kaos

Libijsku nacionalnu armiju vodi general, odnosno kako je sebe proglasio feldmaršal Kalif Haftar. U operaciji pod nazivom ''Marš na Tripoli'' namjeravaju eventualnim zauzimanjem glavnoga grada ovladali Libijom.

Njegov je cilj u prvom redu ovladati državnom televizijom te Narodnom bankom.

No ni snage privržene vladi Fayez al-Serraja se ne predaju, a uporabljena je i avijacija koja Haftarovim snagama zadaje (ne)znatne gubitke (ovisno o tome tko je izvor informacija), a govori se i o sve većim civilnim žrtvama.

Prema nekim informacijama, i neke militantne grupacije, dosad u koaliciji s vladinim snagama, navodno prelaze na stranu Haftara, poput islamističke Specijalne snage otpora (RADA).

Međunarodna zajednica poziva na obustavu neprijateljstava, premda se ne zna tko koga podržava u tom libijskom kaosu koji traje od svrgavanja pukovnika Gadafija i praktički neprekinutog građanskog rata od 2011. godine.

Nema mira

Inače, od 14. do 16. travnja trebala bi se održati međunarodna konferencija o Libiji (UN tvrdi da bez obzira na eskalaciju sukoba neće biti odgode), pa je moguće da Haftar, koji već godinama kontrolira istok zemlje (vlada iz Tobruka, a ondje ima svoju skupštinu i privremenu vladu), a ambicije su mu sve veće, želi što bolju startnu poziciju.

Naime, on ima podršku jakih arapskih zemalja (Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati) i Rusije, a navodno ni Francuska mu nije nesklona, dok Fayez al-Serraja podržavaju Turska i Katar te većina jakih zemalja EU (Njemačka i prije svih Italija), a nisu daleko ni Velika Britanija i SAD.

Arapske države optužuju premijera Fayez al-Serraja da šuruje s Muslimanskom braćom, koja su u tim zemljama proglašena terorističkom organizacijom.

Početak Haftarove ofenzive, slučajno ili ne, poklopio se s posjetom glavnog Putinova diplomata Sergeja Lavrova Kairu, gdje je sa svojim kolegom Samehom Šukurom rekao da su protiv rata, ali i da je Haftar ''važni element koji osigurava stabilnost i sigurnost Libije''.

Dakle, može se očekivati rasplamsavanje sukoba jer teško da će deklarativni apeli na ''mir i diplomatsko rješenje'' utjecati na zaraćene strane.

Tko tu koga?

Premijer Fayez al-Serraja proglasio je Haftara ''izdajnikom'' i optužio za pokušaj državnog udara. Naime, premijer Seradž i feldmaršal Haftar krajem veljače ove godine našli su se u Abu Dhabiju, gdje su se dogovorili kako treba provesti ''opće izbore na cijelom teritoriju Libije''.

No 75-godišnji feldmaršal odlučio je kako je kucnuo čas da se i on konačno omasti - bio je uz pukovnika Gadafija, potom je morao bježati od njega, jer ga je pokušao svrgnuti, a sada je osjetio da je došlo njegovo vrijeme. Iako to otvoreno ne priznaje, Rusija igra na njega. Lavrov je napomenuo kako ''Moskva u libijskom konfliktu nije odabrala stranu''. No ipak treba napomenuti da je Haftar (često) u Moskvi, gdje ga primaju među ostalima i ministar obrane Sergej Šojgu i ministar vanjskih poslova Lavrov. Rusi ga naoružavaju. Oni to, istina, demantiraju.

Prema britanskim izvorima, poput lista Telegraph (Moskva to odbija), na njegovoj su strani i ruski plaćenici iz svjetski poznate ''privatne vojske'' Vagner, čiji pripadnici ratuju u Siriji i Srednjoafričkoj Republici, a navodno su već i u Venezueli.

Zemlje G7 zatražile su da se smjesta obustave sukobi, a to se prije svega tražilo od Haftara, ali je Lavrov odmah odgovorio kako ''ne treba jednostrano proglašavati krivce'' te je napomenuo kako je ''NATO vinovnik krize i kaosa u Libiji, jer je od njihova petljanja 2011. godine - Libija uništena država''.

Kopirati
Drag cursor here to close