Saudijska Arabija

Traži se smrtna kazna za pet osumnjičenih za ubojstvo Khashoggija

Njegovo tijelo je raskomadano, izneseno iz zgrade i predano "lokalnom kooperatoru", čiji identitet nije potvrđen
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2018. u 16:51 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured javnog tužitelja Saudijske Arabije u četvrtak je zatražio smrtne kazne za petero od 11 optuženih za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, dok se kraljevstvo bori da prevaziđe najtežu političku krizu u više desetljeća.

Khashoggi, koji je svojevremeno bio blizak kraljevskoj obitelji, ali se pretvorio u kritičara saudijske politike, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada smrtonosnom injekcijom, priopćio je novinarima Shalaan al-Shalaan, zamjenik javnog tužitelja i glasnogovornik njegovog ureda.  

Njegovo tijelo je raskomadano, izneseno iz zgrade i predano "lokalnom kooperatoru", čiji identitet nije potvrđen, dodao je on. Podaci o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci Khashoggija još su nepoznati.

Shalaan je kazao da je kolumnist Washington Posta ubijen nakon što su "pregovori" o njegovom povratku u kraljevstvo propali i da je ubojstvo naredio čelnik pregovaračkog tima.

Shalaan je kazao da je naređenje o vraćanju Khashoggija u domovinu došlo od bivšeg zamjenika čelnika obavještajne službe, generala Ahmeda al-Asirija, koji je smijenjen prošlog mjeseca nakon početne istrage.

''Ured javnog tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za pet pojedinaca optuženih za naređivanje i izvršenje zločina i primjerene kazne za ostale optužene pojedince'', izjavio je Shalaan, ne imenujući optuženike.

Kazao je da je 11 od 21 osumnjičenih optuženo i da su predati sudu, dok će se istraga preostalih osumnjičenih nastaviti kako bi se ustanovila i njihova uloga u zločinu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close