MV X-Press Pearl

Tone brod prepun otrovnih kemikalija

Singapurski brod MV X-Press Pearl, koji je nosio 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale kemikalije i kozmetiku, usidrio se u blizini zapadne obale kada je požar izbio 20. svibnja
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teretni brod koji je prenosio tone kemikalija, tone kod zapadne obale Shri Lanke, što je jedna od najgorih pomorskih ekoloških katastrofa ove azijske zemlje ikad.

Singapurski brod MV X-Press Pearl, koji je nosio 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale kemikalije i kozmetiku, usidrio se u blizini zapadne obale kada je požar izbio 20. svibnja, prenio je danas Reuters.

Vlasti su se borile protiv vatrene stihije od tada, kada su zapaljivi kontejneri s kemikalijama pali i zapalili brod, priopćila je mornarica Shri Lanke prošlog mjeseca.

Na tone plastičnih peleta je došlo do obala i mora bogatog ribom, izazvavši jednu od najgorih ekoloških katastrofa u nekoliko prethodnih desetljeća, smatraju eksperti, a prenosi RTRS.

Vlada je zabranila pecanje duž obale dugačke 80 kilometara, što je ugrozilo oko 5.600 ribarskih brodova, dok je na stotine vojnika raspoređeno na plaže da čiste otpad. Spašavatelji vuku brod ka dubljim vodama.

 
Kopirati
Drag cursor here to close