Rekcija na zabranu

Tomašić: Austrijska crkva podlegla agresivnim lijevim lobijima

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2019. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je u subotu zabranu održavanja mise na Bleiburgu i priopćila da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji.

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve. 

Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

"Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske Katoličke Crkve", stoji u pismu konzervativne hrvatske europarlamentarke.

Tomašić naglašava kako je "otužno što Crkva bespogovorno prihvaća takvu vrstu indoktrinacije" zaostale iz nekih bivših režima.

Iako se skup, koji se svake godine održava u sjećanje na žrtve vojske ustaške NDH i civila koji su se s njom povlačili prema Austriji i stradali kao žrtve komunističke odmazde, zbiva na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj, prenosi Hina.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole, kakvi su sporadično uvijek pratili skup u Bleiburgu i davali mu dozu ustaške nostalgije.

Hrvatska biskupska konferencija u svojoj je reakciji izrazila duboko neslaganje s odlukom koruške biskupije i naglasila da je "svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u priopćenju HBK.

 

Kopirati
Drag cursor here to close