Tko želi srušiti Donalda?

Tko udara na Trumpa?

Pokretanje američko-kineskog trgovinskog rata, koji je Trump najavio još u predizbornoj kampanji, pogodio je vlasnike kompanija…
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2018. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald TrUmp zamjerio se ''dubokoj državi'', odnosno neprikosnovenim autoritetima u SAD, poput Forda, Microsofta ili moćnog klana Clintonovih, koji su protiv njega pokrenuli medijsku mašineriju.

Kada je najavio da će uvesti pristojbe od 40 posto na Fordova vozila koja se proizvode u Meksiku, u želji da vrati proizvodnju u SAD, moć ovog giganta američke auto-industrije okrenula se protiv Trampa, navode politički analitičari, prenijela je Srna.

Uvijena priča

Pokretanje američko-kineskog trgovinskog rata, koji je Trump najavio još u predizbornoj kampanji, pogodio je vlasnike kompanija iz SAD koje u Kini pronalaze mnogo jeftiniju radnu snagu.

Ulazak migranata u zemlju Trump je označio kao štetan, prvenstveno zbog jeftine radne snage iz Azije, kojom kompanije zamjenjuju američke radnike.

Microsoft, IBM i druge velike kompanije odmah su krenule na Trumpa, a sve je uvijeno u priču o ljudskim pravima i Trumpovom ''rasizmu''.

Značajno je bilo i to što Trump u predizbornoj kampanji nije htio uzimati sredstva donatora za koje je tvrdio da su oštetili američku ekonomiju, pa je tako odbio novac braće Koch.

Otpadnik u američkoj politici

Trump se posebno suprotstavio moćnom bivšem lideru SAD Bilu Clintonu i njegovoj ambicioznoj supruzi Hillary, koja je karijeru podredila pobjedi u trci za Bijelu kuću.

U nizu nastupa i izravnim duelima Trump je Clinton otvoreno optužio da je dio bankarskog lobija, koji želi radi profita uništiti suverenitet SAD.

Tako je postao otpadnik u američkoj politici, koja je desetljećima imala pravila igre.

Ta ''duboka država'', sastavljena od bankarske, profiterske i vojne elite određivala je ne samo pravila igre, već je često birala ili utjecala na izbor kandidata za Bijelu kuću i Kongres u Demokratskoj i Republikanskoj stranci.

Mnogi nisu ozbiljno shvatili Donalda Trumpa kada je izjavio: ''Naš pokret se završava kada zamijenimo pokvarenu i korumpiranu političku elitu novom vladom koju će kontrolirati narod''.

Afere i slabosti

Moćna američka elita, pod čijom kontrolom su globalni mediji, odmah je pretvorila Trumpa u izopćenu i nepoželjnu osobu, a njegovu pobjedu na izborima dočekala kao opasnost za svoje pozicije.

Svaka Trumpova slabost pretvorena je u aferu, od veza s raznim ženama do optužbi za maltretiranje suradnika, kao i tvrdnje da je 00ruski čovjek'', mada nijedno parlamentarno povjerenstvo nije pronašlo dokaz za to.

Najveće američke novine i portali objavljuju naslovne strane na kojima je Trump optužen da predstavlja veliku opasnost po SAD i svijet, a neki idu dotle da crtaju glavu koja liči na Trumpovu kako viri iz rake.

Rat Trumpa i ''duboke države'' traje, a najveći poraz moćne američke elite ogleda se u tome što nije uspjela pokrenuti smjenu američkog predsjednika, iako su medijski i politički napadi na Trumpa svakodnevni.

Kopirati
Drag cursor here to close