Reforme migrantske politike

Tko treba preuzeti odgovornost za nove migrante u EU?

Članice EU dugo vremena se spore oko zajedničkog odgovora na priliv migranata iz sjeverne Afrike preko Mediterana.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2019. u 12:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri unutarnjih poslova država članica EU sastaju se u četvrtak, u pokušaju da daju novi poticaj naporima na reformi migrantske politike bloka, nakon što je to pitanje izazvalo nesuglasice među članicama EU oko toga tko bi trebao preuzeti odgovornost za nove migrante koji pristižu u EU.

Skepticizam

Uoči sastanka, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je da će tražiti "privremeni aranžman" o raspodjeli migranata spašenih na Mediteranu među članicama EU. On je jutros, ipak, izrazio skepticizam prema postizanju sporazuma.

U srijedu navečer je grupa država članica EU održala inicijalne razgovore o planu, koji je, između ostalih, predložila i Francuska. Nakon što se čak 10 od 28 država članica EU nije ponudilo da prihvati migrante, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je za dpa da će se razgovori nastaviti u četvrtak.

Članice EU dugo vremena se spore oko zajedničkog odgovora na priliv migranata iz sjeverne Afrike preko Mediterana.

U prošlosti je Italija prihvaćala najveći broj migranata, ali je populistička vlada u Rimu od prošle godine poooštrila politiku prema migraciji, zahtijevajući da i ostale članice EU imaju svoj udio u prihvatu ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom s Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Prebacivanje u luke

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji predvodi ekstremno desničarsku Ligu, pojavio se na neformalnim razgovorima u Helsinkiju.

Seehofer se, međutim, distancirao od uspostave čvrstih kvota prihvata migranata za određene zemlje kako bi se spriječilo stvaranje utiska "de facto otvorenih granica".

''Spašeni migranti trebali bi biti prebačeni u sigurne luke - izjavi je Seehofer, dodajući da to to "nužno ne moraju biti europske luke".

To pitanje izaziva medijsku pažnju u slučajevima kada Italija zatvori svoje luke za spasilačke brodove. Vlada u Rimu izazvala je burne reakcije kada je podnijela kaznenu prijavu protiv njemačke kapetanice broda koji je spasio 40 migranata u Italiji prošlog mjeseca, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close