Erdogan pita Saudijce

Tko je naredio ubojstvo Khashoggija?

Khashoggijevo ubojstvo izazvalo je zgražanje širom svijeta i pretvorilo se u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte i kralja Salmana, de facto vladara zemlje.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2018. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je zatražio od Saudijske Arabije da objavi tko je dao naredbu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, kao i da otkrije gdje se nalazi njegovo tijelo, rekavši da Turska mora imati više informacija o tom slučaju nego što je imala do sada.

Erdogan je izjavio da Rijad treba otkriti identitet ''lokalnog kooperatora'' za koga su saudijski dužnosnici ranije priopćili da je preuzeo Khashoggijevo tijelo od saudijskih agenata nakon što je novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.

Saudijska Arabija priopćila je da je Khashoggi, kolumnist Washingon Posta i kritičar saudijskog kralja Salmana, ubijen s predumišljajem, negirajući ranije tvrdnje da je ubijen nenamjerno.

Khashoggijevo ubojstvo izazvalo je zgražanje širom svijeta i pretvorilo se u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte i kralja Salmana, de facto vladara zemlje.

''Tko je dao naredbu? Tko je dao naredbu za 15 ljudi da uđu u Tursku?'', izjavio je Erdogan tijekom govora članovima svoje stranke AK u Ankari, misleći na 15-člani saudijski tim snaga sigurnosti za koji turski dužnosnici tvrde da je stigao u Istanbul nekoliko sati prije ubojstva.

Erdogan je također priopćio da se saudijski državni tužitelj treba sastati s turskim kolegom u Istanbulu nedjelju.

Saudijski dužnosici prvobitno su negirali da imaju bilo što s Khashoggijevim nestankom nakon što je ušao u konzulat, prije nego što su promijenili službeni stav navodeći da je interna istraga ustanovila da je on slučajno ubijen u propalom pokušaju da bude vraćen u kraljevstvo.

U četvrtak je saudijska državna televizija navela riječi državnog tužitelja da je ubojstvo planirano i da su istražitelji ispitivali osumnjičene na osnovu informacije koju im je pružila zajednička saudijsko-turska radna skupina, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close