Vojne sile

Tko je najjači na svijetu?

Rusija je i dalje ispred SAD po svim kategorijama kopnenog naoružanja osim lakih oklopnih vozila. Kada je riječ o ratnoj avijaciji, Rusi su uvijek iza SAD-a…
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD, Rusija, Kina, Indija i Japan najveće su vojne sile na svijetu, objavio je portal Global Firepower.

U tom istraživanju razmatrano je više od 50 individualnih faktora. Među njima su vojna moć, visina vojnog proračuna, logistika i geografski položaj, piše Srna.

Na prvom mjestu su SAD, koje imaju ogroman proračun, veliki broj vojnika i znatna rezerva u ljudstvu.

Američka vojna industrija proizvodi najsuvremeniju vojnu tehniku na svijetu. SAD su vodeća sila i u oblasti vojnog zrakoplovstva, imaju najveći broj aktivnih nosača zrakoplova i mogućnost da izvrše globalni napad na osnovu koncepcije koja postoji u ratnoj mornarici SAD, a odnosi se na primjenu ofanzivnih grupa brodova koje predvode nosači zrakoplova.

Dominacija krila

Duga najmoćnija vojna sila je Rusija, koja je uspjela obnoviti vojni potencijal nakon postsovjetske krize i realizirati mnoštvo projekata u vezi s modernizacijom ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice.

Rusija posjeduje novu generaciju podmornica naoružanih strateškim i krstarećim raketama. To joj omogućava da smanji zaostajanje za Amerikancima. Sve veća moć ruskih korveta i drugih manjih brodova govori u prilog tome da se posebna pažnja posvećuje jačanju obrane obale.

Rusija je i dalje ispred SAD po svim kategorijama kopnenog naoružanja osim lakih oklopnih vozila. Kada je riječ o ratnoj avijaciji, Rusi su uvijek iza SAD, ali je za uspostavljanje dominacije u zraku Rusija proizvela lovca "Su-57".

Eksplozivan razvoj Kine

Kina je treća vojna sila. Ona zaostaje za Rusijom i SAD, ali i dalje ulaže velike i dugoročne investicije u sve grane vojne industrije.

S drugim po veličini vojnim proračunom i najvećim brojem rezervista, Kina demonstrira sposobnost da osigura "eksplozivan" razvoj u kratkom razdoblju.

Značajni resursi omogućavaju joj da u sljedećim desetljećima realizira niz ambicioznih programa u oblasti proizvodnje i kupovine oružja, od stvaranja vlastitih nosača zrakoplova s grupama pratećih ratnih brodova do proizvodnje flote bombardera i lovaca šeste generacije.

Četvrta po snazi je vojska Indije, koja, usprkos relativno malom vojnom proračunu i vojnoj industriji koja se ne može usporediti s industrijama tri vodeće svjetske sile, vojni potencijal zasniva se na ogromnom resursu radne snage i isto tako impozantnom broju rezervista.

Japan izgurao Francusku

Indija ima veliki, iako djelomično zastarjeli park tenkova, a raspolaže i impresivnim snagama obalske obrane i solidnom rezervom artiljerijskih oruđa.

Peti na listi je Japan, koji je potisnuo francusku vojsku.

To je postigao zahvaljujući bogatstvu, relativno velikom vojnom proračunu i izvanrednoj infrastrukturi. Japan ima moćno ratno zrakoplovstvo i dobro je zastupljen u pojedinim kategorijama ratne mornarice, uključujući razarače i podmornice, ali njegov ukupni rejting lošiji je zbog relativno malih kopnenih snaga.

A gdje smo mi?

Na popisu se, od zemalja regije, Srbija smjestila na 61. mjesto, Hrvatska na 63., Slovenija na 88. Bosna i Hercegovina je na 121. mjestu od 139. zemalja koliko ih je na popisu.

Od BiH su gori Crna Gora, Kongo, Madagaskar, Mauritanija, Namibija, Burkina Faso, El Salvador, Panama, Gabon, Središnja Afrička Republika, Makedonija, Liberija, Somalija...

Kopirati
Drag cursor here to close