RIP

Tko je Mohammed Morsi, prvi izabrani predsjednik Egipta?

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. srpnja 2012. godine, a na dužnost je i službeno stupio nakon inauguracije 30. srpnja iste godine.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2019. u 10:09 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, rođen je 8. kolovoza 1951. godine u selu Adve u blizini grada Sarkiyye. Za predsjednika Egipta izabran je na izborima održanim u lipnju 2012. godine, osvojivši 51,73 posto glasova.

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. srpnja 2012. godine, a na dužnost je i službeno stupio nakon inauguracije 30. srpnja iste godine.

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva (Ihvan), a u periodu od 2000. do 2005. godine bio je zastupnik u egipatskom parlamentu.

Mohammed Morsi, po zanimanju strojarski inženjer, bio je oženjen i otac petero djece.

S dužnosti predsjdnika Mohammed Morsi je svrgnut 3. srpnja 2013. godine u državnom udaru koji je predvodio tadašnji ministar obrane Adbelfettah es-Sisi.

Morsi je nakon puča u procesu nazvanom "bijeg iz zatvora" osuđen na smrtnu kaznu. Međutim, vrhovni egipatski sud je poništio ovu odluku i proces vratio na početak.

Foto: Anadolija / Tko je Mohammed Morsi, prvi izabrani predsjednik Egipta?

Prvi demokratski predsjednik Egipta je bio procesuiran u ukupno šest odvojenih slučajeva, a četiri procesa su okončana. Dva od ukupno šest procesa su bila u toku.

Mohammed Morsi je na vlast došao nakon što je masovnim prosvjedima na ostavku primoran Hosni Mubarak (1981.-2011.) i bio je prvi izabrani predsjednik Egipta.

Morsi je na današnjem ročištu, nakon obraćanja sudu, izgubio svijest i nakon toga preminuo u sudnici.

Kopirati
Drag cursor here to close