Moj prijatelj Barack

Tko će biti Obamin nasljednik u utrci za Bijelu kuću?

Bivši američki predsjednik, koji je otišao s vlasti prije gotovo tri godine na vrhuncu popularnosti, mirno promatra tko će iz njegove stranke odmjeriti snage s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 3. studenoga 2020.
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kampanji za demokratsku nominaciju već je dugo desetero kandidata – Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Kamala Harris, Cory Booker, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard, Andrew Yang i Tom Steyer.

Obama mirno promatra

Neki koji priželjkuju demokratsku predsjedničku nominaciju glasno i s ponosom ističu svoje prijateljstvo s njime. Drugi tvrde da su mu ideološki bliski. A neki se pak distanciraju od njegove ostavštine kako bi se istaknuli. No jedno je sigurno: Barack Obama ne govori ništa, odnosno gotovo ništa.

Bivši američki predsjednik, koji je otišao s vlasti prije gotovo tri godine na vrhuncu popularnosti, mirno promatra tko će iz njegove stranke odmjeriti snage s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 3. studenoga 2020.

Osim njegovih stajališta o zdravstvu, imigraciji ili obrazovanju, brojni kandidati za Bijelu kuću referiraju se i na Obamin stil, stanovitu otmjenost s kojom je obnašao vlast, po čemu se očito razlikuje od Trumpa.

Ostalo je još manje od tri mjeseca prije nego se izjasne prvi demokrati na predizborima u Iowi i utrka je još posve neizvjesna, prenosi Hina.

U kampanji za demokratsku nominaciju već je dugo desetero kandidata – Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Kamala Harris, Cory Booker, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard, Andrew Yang i Tom Steyer.

Nedavno im se pridružio bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg. I bivši guverner Massachusettsa Deval Patrick objavio je svoju kandidaturu prošli tjedan.

Njegov kasni ulazak u utrku, a riječ je o jednom od prvih afroameričkih guvernera u američkoj povijesti koji je blizak Obami, potaknuo je nagađanja o dvojbama koje bivši predsjednik možda ima o sposobnosti kandidata koji su već u utrci da smijene Trumpa.

U ovom trenutku nije moguće predvidjeti tko će na kraju osvojiti stranačku nominaciju.

Moj prijatelj Barack

Mnoga pitanja doista se fokusiraju na glavnog favorita Bidena, kojeg je Trump prozvao »Pospanim Joeom«. Neki analitičari misle da taj 76-godišnjak iz istočne savezne države Delaware neće uspjeti.

Biden u predizbornoj kampanji ne propušta naglasiti svoje bliske odnose sa svojim »prijateljem Barackom« i njihovih osam godina na vlasti.

Bidenu predizborna politika nije nepoznanica, a kada je kretao u novi pokušaj osvajanja Bijele kuće, istaknuo je činjenicu da je na samome početku izričito zatražio od Obame da mu ne pruža potporu... iako bivši predsjednik nikada nije niti kazao da će to učiniti.

»Predsjednik Obama ne planira se u ovome trenutku miješati u predizbore i umjesto toga radije će pustiti kandidate da se sami izravno predstave biračima«, rekao je izvor blizak bivšem predsjedniku.

No 44. američki predsjednik ima, naravno, ideje o tome kako bi njegova stranka trebala pristupiti izborima kako bi Trump ostao na samo jednom mandatu.

Malo-pomalo on zauzima poziciju. U nedavnom govoru pred donatorima iz Demokratskog saveza u Washingtonu otkrio je ponešto o tome kako vidi predstojeću bitku za Ovalni ured.

'Provjereni' kandidat

I dok insistira na potrebi za novim idejama za smanjenje nejednakosti u dohotku i u drugim važnim pitanjima, jasno je upozorio da demokrati ne smiju podleći kušnji zaokreta prema političkoj ljevici.

»Čak i ako pomičemo granice i imamo odvažnu viziju, moramo biti i realni«, rekao je.

»Prosječni Amerikanac ne misli da moramo posve srušiti sustav i iznova ga izgraditi«, dodao je, napominjući da su Sjedinjene Države zemlja koja nije toliko revolucionarna, koliko želi poboljšanje.

Pozvao je dugogodišnje odane članove i pristaše stranke, pa time i njezine predsjedničke kandidate, da vode računa o tome da demokrate, neovisne kandidate i čak umjerene republikance »ne pokreću stajališta koja se odražavaju na nekim, znate, objavama na Twitteru koje naginju ulijevo, ili koje zagovara aktivističko krilo stranke«.

Nije spominjao imena, ali Warren i Sanders, koji su pozvali na ništa manje od »političke revolucije«, zasigurno padaju na um.

Čini se da je time želio ohrabriti mnoge demokrate koji strahuju da će predizbori s puno kandidata na kraju biti kontraproduktivni, s obzirom na to da je Trump spreman za bitku i dobro financijski potkovan.

»One koji su zabrinuti zbog teških predizbora, moram podsjetiti da sam i ja imao jako teške predizbore«, rekao je, podsjećajući na svoju na trenutke žestoku bitku s Hillary Clinton 2008.

»Uvjeren sam da ćemo na kraju procesa imati kandidata koji je provjeren.

Kopirati
Drag cursor here to close