Pred izbore

Tko će biti na čelu Njemačke?

U konkurenciji su Armin Laschet iz Kršćanskih demokrata (CDU), Olaf Scholz iz Socijaldemokrata (SPD) i Annalena Baerbock iz Stranke zelenih.
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2021. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostalo je još dva dana do parlamentarnih izbora u Njemačkoj, a najveće pitanje je tko će naslijediti kancelarku Angelu Merkel, koja je na vlasti bila skoro 16 godina.

U konkurenciji su Armin Laschet iz Kršćanskih demokrata (CDU), Olaf Scholz iz Socijaldemokrata (SPD) i Annalena Baerbock iz Stranke zelenih.

Scholz je trenutno vodeći u anketama, javlja dpa.

Crna nula

Jedan od najcjenjenijih njemačkih ekonomskih stubova posljednjih godina je takozvana "schwarze Null", odnosno "crna nula", uravnotežen budžet, bez novog javnog duga.

Pandemija je zasad onemogućila taj cilj, ali to je i dalje princip kojim se vode konzervativci koji su na čelu vlade posljednjih 16 godina. Međutim, za SPD, koji uživa sve veću popularnost, to očigledno nije među značajnijim prioritetima. 

- Crna nula je "politički cilj, a ne zakon" - rekla je u četvrtak novinarima čelnica SPD-a Saskia Esken i dodala da bi suočavanje s današnjim izazovima bez novog duga bilo u rangu "vudu magije".

Novine Tagesspiegel napravile su opsežno istraživanje stranica društvenih medija stranaka i kandidata. Na primjer, nijedan od kandidata za kancelara nije u prvih šest najpopularnijih feedova na Twitteru, na listi u kojoj dominiraju manje stranke.

Tko prednjači?

Među stranačkim liderima, Christian Lindner iz Slobodnih demokrata, Baerbock i Alternativa za Njemačku Alice Weidel prednjače kada su u pitanju korisnici društvenih mreža. SPD i Zeleni imali su daleko više objava na društvenim mrežama od CDU/CSU. 

Šef SPD-a Norbert Walter-Borjans izjavio je da očekuje da će prve dvije stranke s najviše glasova održati pregovore o ulasku u koaliciju. Povijest pokazuje da je moguće da stranka s drugim najvećim brojem glasova formira vladu.

To se posljednji put dogodilo sedamdesetih godina. Takvi paralelni pregovori neće značiti brzi početak već mukotrpnog procesa izgradnje koalicije u Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close