Francuska

Tisuće prosvjeduju protiv cijepljenja i "diktature"

U pitanje su dovedene izjave predsjednika u ponedjeljak navečer kada je najavio obvezu cijepljenja za njegovatelje i druge profesije, kao i proširenje zdravstvene propusnice na većinu javnih površina.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2021. u 21:32 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je Francuska u srijedu slavila svoj nacionalni praznik, Dan pada Bastille, više od 19.000 ljudi, prema podacima vlasti prosvjedovalo je u ime "slobode" protiv najava predsjednika Emmanuela Macrona o covid propusnicama, protiv cijepljenja i "diktature".

Neki skupovi su održani tijekom jutra, u vrijeme vojnog mimohoda na Elizejskim poljanama, pred predsjednikom Macronom koji je posljednji puta u svom petogodišnjem mandatu predsjedao tom proslavom.

U pitanje su dovedene izjave predsjednika u ponedjeljak navečer kada je najavio obvezu cijepljenja za njegovatelje i druge profesije, kao i proširenje zdravstvene propusnice na većinu javnih površina.

Neke od tih mjera će stupiti na snagu u ljeto i potaknuti na cijepljenje brojne Francuze koji su do sada bili neodlučni ili bili nepovjerljivi. Nakon tih najava više od dva milijuna Francuza se on line najavilo na cijepljenje. U ime slobode, protivnici su izrazili svoje nezadovoljstvo.

U Parizu se u nekoliko povorki okupilo 2250 ljudi, prema ministarstvu unutarnjih poslova.

Prema istraživanju agencije za ispitivanje javnog mnijenja Elabe objavljenom u utorak, mjere koje je u ponedjeljak najavio predsjednik odobrava većina Francuza. Velika većina, 76 posto, podržava obvezu cijepljenja medicinskog osoblja.

Tradicionalna vojna parada za Dan pada Bastille održana je u Parizu na Elizejskim poljanama nakon što je prošle godine otkazana zbog pandemije koronavirusa. Svečanosti je nazočilo samo oko 10 tisuća promatrača koji su imali covid potvrde. Na paradi je sudjelovalo pet tisuća vojnika, 73 zrakoplova, 24 helikoptera i dvjestotinjak vojnih vozila.

Danom pada Bastille, najvećim francuskim nacionalnim blagdanom, obilježava se pad zloglasnog pariškog zatvora, presudnog događaja u Francuskoj revoluciji 1789. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close