Osuda ofenzive

Tisuće Kurda u Iraku prosvjeduju protiv turske operacije u Siriji

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5.000 prosvjednika iračkih Kurda mirno je prosvjedovalo uz povike "Erdogan diktator" izražavajući nezadovoljstvo ofenzivom koja će, po njihovu mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS).
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2019. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće iračkih Kurda prosvjedovale su u četvrtak protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudivši ofenzivu koju je Ankara dan ranije povela protiv kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije.

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5.000 prosvjednika iračkih Kurda mirno je prosvjedovalo uz povike "Erdogan diktator" izražavajući nezadovoljstvo ofenzivom koja će, po njihovu mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS), izvijestio je novinar agencije France Pressea, prenosi Hina.

Ankara je u srijedu počela kampanju protiv Postrojba narodne zaštite (YPG) koje Ankara smatra teroristima a Zapad ih podupire jer unutar Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvode borbu protiv IS-a u Siriji. I u Erbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog Kurdistana stotine prosvjednika su izašle na ulicu, uglavnom kurdski izbjeglice u Siriji, izvijestila je francuska novinska agencija.

Prvo su se okupili ispred sjedišta UN-ova ureda u Erbilu a zatim su se uputili prema turskom konzulatu kojemu se nisu mogli približiti zbog policijskog sigurnosnog kordona. Noseći zastave Kurdistana i YPG-a te fotografije čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK koja vodi gerilsku borbu na turskom tlu) Abdullaha Oecalana, palili su turske zastave.

Irački predsjednik Barham Saleh, koji je Kurd, ocijenio je u srijedu navečer da će turska vojna ofenziva prouzročiti "patnju stanovnika" i "ojačati terorističke skupine" pošto je Bagdad prije manje od dvije godine proglasio pobjedu nad IS-om na svome tlu.

Kopirati
Drag cursor here to close