Inspiracija u "Baltičkom lancu"

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu formirali "ljudski lanac"

Prosvjednici, koji su ispunili stanice podzemne željeznice, pločnike i poznata turistička mjesta u gradu, uzvikivali su slogan "Ustanite za slobodu građani Hong Konga, želimo povlačenje nacrta".
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2019. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici koji prosvjeduju zbog nacrta zakona o izručivanju optuženika Kini i u petak su se okupili na ulicama u samom središtu Hong Konga, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tisuće prosvjednika na prosvjedima nazvanim "Lanac Hong Konga", držeći se za ruke, formiralo je ljudski lanac.

Prosvjednici , koji su ispunili stanice podzemne željeznice, pločnike i poznata turistička mjesta u gradu, uzvikivali su slogan "Ustanite za slobodu građani Hong Konga, želimo povlačenje nacrta".

Kordonu, odnosno ljudskom lancu, pridružili su se i neki stranci koji su se tu našli.

U priopćenju podijeljenom prije samog prosvjeda navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u takozvanom "Baltičkom lancu", mirnim političkim prosvjedima, koje su se dogodile 23. kolovoza 1989.

Tada se oko dva milijuna ljudi uhvatilo za ruke u obliku ljudskog lanca u rasponu od 600 kilometara preko tri baltičke države - Estonije, Latvije i Litve.

Najmasovniji prosvjed u Hong Kongu održani su proteklog vikenda. Organizatori tvrde da je na prosvjedima sudjelovalo 1,7 milijuna prosvjednika , dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutarnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i obrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close