Dan Republike

Tisuće demonstranata na talijanskim ulicama

Središnji prosvjedni skup održan je upravo u Rimu, a stotinama demonstranata pridružili su se i Matteo Salvini, Anonio Tajani i drugi lideri opozicije.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2020. u 20:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće demonstranata izašle su danas na ulice širom Italije i tražile ostavku aktualne vlade koju optužuju za loše vođenje države u jeku pandemije COVID-19.

Antivladine proteste u više gradova u Italiji organizirale su desničarske političke partije, a to je prvi put u povijesti da se politički prosvjedi u toj zemlji održavaju na Dan Republike, praznik povodom referenduma iz 1946. godine kojim je Italija ukinula monarhiju i proglasila se Republikom.

“Ne postoji bolji način odavanja počasti Republici nego dati glas onima koji neće dozvoliti posrnuće Italije“, poručila je čelnica desničarske partije Braća Italije Georgia Meloni na skupu u Rimu.

Foto: Anadolija / Prosvjed u Italiji

Središnji prosvjedni skup održan je upravo u Rimu, a stotinama demonstranata pridružili su se i Matteo Salvini, Anonio Tajani i drugi lideri opozicije.

Demonstranti su nosili 500 metara dugu nacionalnu zastavu Italije, a vladu premijera Giuseppea Contea optužuju da je nesposobna da riješi probleme i osigura nova radna mjesta.

U popodnevnim satima u Rimu je održan još jedan antivladin protest kojeg su održali demonstranti u narančastim prslucima, a koje predvodi bivši general talijanske vojske Antonio Pappalardo.

Foto: Anadolija / Prosvjed u Italiji

Po uzoru na proteste žutih prsluka u Francuskoj, u Italiji je pokrenuta kampanja koja okuplja građane nezadovoljne aktuelnom ekonomskom situacijom u toj zemlji, ali i zagovornike teorija zavjera i kampanja protiv cjepljenja djece.

Ranije danas predsjednik Italije Sergio Mattarella posjetio je Codogno, grad na sjeveru Italije u kojem je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Italiji.

Mattarella je kazao da je pandemija COVID-19 globalna noćna mora te je pozvao talijansku naciju na jedinstvo u borbi protiv posljedica te pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close