Česi nezadovoljni novom ministricom pravosuđa

Tisuće Čeha na ulicama Praga

Predsjednik Miloš Zeman danas će imenovati bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD Mariju Benešovu za ministricu pravosuđa.
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2019. u 08:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće Čeha izašle su u ponedjeljak u Pragu i u drugim gradovima na ulice protestirajući protiv imenovanja nove ministrice pravosuđa koju smatraju bliskom saveznicom premijera Andreja Babiša protiv kojeg se vodi proces zbog navodne prijevare u korištenju dva milijuna eura vrijedne europske subvencije. 

Predsjednik Miloš Zeman danas će imenovati bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD Mariju Benešovu za ministricu pravosuđa.

Foto:Reuters / Tisuće Česa na ulicama Praga

 Ministar pravosuđa Jan Knežinek podnio je ostavku dan nakon što je policija okončala istragu. Babiš je kazao kako je Knežinekov položaj bio namijenjen samo privremen. Andrej Babiš suočava se s potencijalnim suđenjem zbog prijevare u korištenju subvencija Europske unije prije više od desetljeća, navodi Reuters.

Babiš, milijarder, biznismen medija i kemikalija prije ulaska u politiku, u više je navrata poricao zloupotrebe i nazvao istragu zavjerom koja ima za cilj da ga izbaci iz politike.

Češka policija priopćila je 17. travnja kako se Babišu i drugima treba suditi za navodnu prijevaru koja uključuje i subvencije EU-a u iznosu dva miliona eura i te optužbe ako se potvrde mogle bi značiti zatvorsku kaznu za premijera do 10 godina.

Demonstranti su u ponedjeljak krenuli od Praškog dvorca, sjedišta češkog predsjednika, kroz srednjovjekovni centar glavnog grada do Starog gradskog trga. Uzvikivali su „Dosta nam je“, "Neovisno pravosuđe", "Nismo slijepi", "Želimo poštenu vladu i nosili transparente s natpisom „Pravda“, češke i zastave EU.

Kopirati
Drag cursor here to close