Preživjela

Theresa May ostaje britanska premijerka

Britanska premijerka je dobila 200 glasova povjerenja, 117 zastupnika je bilo protiv.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2018. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici britanske vladajuće Konzervativne stranke glasovali su o povjerenju premijerki Theresi May s obzirom na to da se proces istupanja Velike Britanije iz EU-a pretvorio u kaos.

Britanska premijerka je dobila 200 glasova povjerenja, 117 zastupnika je bilo protiv. Sada njezin autoritet na čelu stranke ne smije se stavljati na kušnju godinu dana.

Nakon objave rezultata glasovanja premijerka May kratko se obratila javnosti i među ostalim poručila kako treba nastaviti s Brexitom, kako treba djelovati u nacionalnom interesu i obratiti pozornost na probleme u zemlji, javlja HRT.

Gordijski čvor

Nekada moćno kraljevstvo našlo se tako zapetljano u gordijski čvor. U parlamentu nema većine ni za jedno od mogućih rješenja: ni za trenutačni sporazum, ni za novi referendum, ni za opoziv Brexita. Za izbore teško da ima vremena, 3 i pol su mjeseca do izlaska. Izvjesna je tek društvena i politička agonija.

Britanska premijerka Theresa May kazala je u parlamentu, uoči glasovanja - da održavanje izbora usred pregovora ne bi bilo u britanskom nacionalnom interesu. "Ovo glasanje nije o tome tko će voditi stranku na idućim izborima, nego o tome ima li smisla promijeniti lidera u ovoj fazi pregovora o Brexitu", kazao je njezin glasnogovornik. upozorila da bi promjena na čelu stranke odgodila ili čak ugrozila izlazak zemlje iz EU-a, planiran za 29. ožujka iduće godine. "Novi vođa stranke ne bi bio na funkciji do zakonskog roka 21. siječnja, pa bi izbori o vodstvu stvorili rizik predaje kontrole nad pregovorima o brexitu oporbenim parlamentarcima", kazala je May.

May: Svim snagama borit ću se za svoj ostanak na vlasti

U dramatičnom obraćanju britanska premijerka Theresa May poručila je da će se svim snagama boriti za ostanak na vlasti. Naime, zbog kaosa koji je nastao zbog Brexita, njezini konzervativci prikupili su najmanje 48 potpisa za glasovanje o povjerenju, pa će se britanska premijerka već danas suočiti sa zahtjevom za opoziv, javlja HRT.

"Sir Graham Brady potvrdio je da je primio 48 pisama zastupnika konzervativaca, sada će biti glasovanje o povjerenju u moje vođenje Konzervativne stranke. Borit ću se protiv toga glasovanja o nepovjerenju svime čime raspolažem. Članica sam Konzervativne stranke dulje od 40 godina. Služila sam joj kao aktivistica, blagajnica, zastupnica, ministrica u sjeni, ministrica unutarnjih poslova i sada kao premijerka. Postala sam vođa jer vjerujem u konzervativnu viziju bolje budućnosti", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close