7. lipnja podnosi ostavku

Theresa May: Dala sam sve od sebe, odlazim

Pokušala sam dogovoriti najbolje uvjete, napravila sam sve da uvjerim parlament da da potporu mom sporazumu. Nažalost, nisam uspjela. Pokušala sam tri puta. Vjerujem da je bilo ispravno ustrajati. Vjerujem da je ispravno da nova osoba sada preuzme.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2019. u 11:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U najboljem je interesu zemlje da dođe novi premijer te ja 7. lipnja podnosim ostavku", rekla je danas britanska premijerka Theresa May ispred Downing Streeta 10.

"Dala sam sve od sebe. Pokušala sam dogovoriti najbolje uvjete, napravila sam sve da uvjerim parlament da da potporu mom sporazumu. Nažalost, nisam uspjela. Pokušala sam tri puta. Vjerujem da je bilo ispravno ustrajati. Ali sada vjerujem da je ispravno da nova osoba sada preuzme. Podnijet ću ostavku u petak, 7. lipnja", kazala je May.

"Zahvalna sam na prilici da služim zemlji koju volim", kazala je zaplakavši. May je premijersku dužnost preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti.

Rezultat je da je parlament triput odbacio Mayine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno Šahovskim rječnikom rečeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvao je pobunu među njezinim ministrima 'brexiterima' koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU, javlja HINA.

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto 'za" naprama 48 posto 'protiv' glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz europskog kluba kojemu se pridružila 1974.

Kada se May povuče, njezina konzervativna stranka izabrat će novog lidera koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila. S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Kladionice najviše izgleda za Mayina nasljednika daju Borisu Jonhsonu koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit, a Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s blokom.

Kopirati
Drag cursor here to close