Washington Post

Thaci spreman ukinuti carine od 100%

Predsjednik SAD Donald Trump poslao je osobna pisma liderima Srbije i Kosova prošlog mjeseca i pozvao ih da se vrate mirovnim razgovorima uz ponudu mogućnosti da budu pozvani u Bijelu kuću.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obećao je američkim dužnosnicima kako je spreman ukinuti carinu od 100 posto na robu koja se uvozi iz Srbije, piše Washington Post.

List navodi da je Thaci rekao kako je spreman preokrenuti smjer kada je riječ o carinama tijekom sastanka s američkim veleposlanikom u Berlinu Richardom Grenellom u prosincu.

U tekstu se dodaje da je Thaci u razmjeni elektronske pošte s Washington Postom prošlog tjedna rekao kako je ''spreman razmotriti ukidanje carina ukoliko se Kosovu otvori jasan put prema postizanju 'Konačnog mirovnog sporazuma' sa Srbijom''.

''Da, carine su izvanredna mjera. S naše strane postoji spremnost da se to ukine. Ta riješenost je još veća ukoliko osjećamo podršku i rukovođenje od svojih partnera u ovome. Ja ću, sa svoje strane, ponovo uvjeriti narod Kosova da su rukovođenje i podrška u potpunosti tu'', rekao je Thaci, prenosi američki list.

Predsjednik SAD Donald Trump poslao je osobna pisma liderima Srbije i Kosova prošlog mjeseca i pozvao ih da se vrate mirovnim razgovorima uz ponudu mogućnosti da budu pozvani u Bijelu kuću.

Veleposlanik Grenell pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i na izravne razgovore dvije strane kada se sastao s Thacijem, rekli su američki dužnosnici, piše Washington Post.

Veleposlanik je priopćenju dostavljenom listu rekao kako bi ukidanje carina ''pomoglo da se pošalju pravi signali'' o tome da je Thaci ozbiljan kada je riječ o pregovorima i izgradnji povjerenja između dvije strane.

Grenell je rekao Thaciju da je zabrinut zbog stanja prava gay osoba na Kosovu, dodaje list.

 

Kopirati
Drag cursor here to close