Šetao prirodnim ljepotama

Thaci: Rutinska posjeta Gazivodama, volim ljepote Kosova

Thaci obišao Gazivode; pripadnici ROSU se povukli i vratili u svoje baze
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski predsjednik Hashim Thaci boravio je oko petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, na granici Srbije i Kosova, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije, javio je reporter agencije Beta s lica mjesta.

Thaci je rekao novinarima kako je u pitanju rutinska posjeta jezeru Gazivode, jer on, kako je rekao, voli obilaziti ljepote Kosova.

Dodao je kako je danas imao čast da prošeta po sjeveru Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istaknuo kako je to dio teritorije Republike Kosovo.

Posebne emocije

U obraćanju medijima na jezeru kosovski predsjednik je rekao kako je prilikom posjete imao posebne emocije obilazeći ovaj dio Kosova. Kazao je kako rukovodstvo države i on osobno kao predsjednik rade za novo, euroatlantsko, multietničko Kosovo.

''Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kavu. Ja služim svim građanima Kosova'', rekao je Tachi.



Zajedno sa Thacijem u posjeti jezeru Gazivode i prelazu Brnjak su bili ministar financija Bedri Hamza, direktor Kosovske obavještajne agencije Spend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rashit Xhalaj.

Agencija Beta saznaje kako su se svi pripadnici ROSU povukli sa sjevera Kosova i vratili u svoje baze kada je Thaci završio posjetu.

Oko Centra za sport i kulturu u Zubinom Potoku i oko brane i objekta na brani Gazivode nema ni pripadnika ROSU ni pripadnika kosovske policije.

Najviši nivo borbene gotovosti

Oko 13 sati su pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU, kako podsjeća Beta, naoružani i sa fantomkama opkolili objekat Centra za sport i kulturu i Crvenog križa na jezeru Gazivode, a radnik osiguranja Nemanja Milovanović, koji je bio unutar objekta, rekao je kako ne zna razlog zbog kojeg su oni tu.

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je ranije danas kako su ''albanske paravojne formacije'' maskirane i sa dugim cijevima ''napale i zauzele'' Gazivode kako bi predsjednik Kosova Thaci mogao posjetiti to jezero.

Đurić je rekao kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naređenje ministru unutarnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalstožera Vojske Srbije Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene pripravnosti svoje institucije - policiju i vojsku.

Dugo se govori o zauzimanju Gazivoda

Potpredsjednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić ukazao je danas da se već duže vrijeme govori o zauzimanju jezera Gazivode, te da je moguće da je na taj način "netko želio da ostvari svoje ciljeve".

"Moramo uzrti u obzir da se duže vrijeme govorilo da će doći do zauzimanja jezera Gazivode, da će doći do incidenata. Valjda je netko želio da na taj način, stvarajući tenzije, stvarajući situaciju koja je jako komplicirana, ostvari neke svoje ciljeve", rekao je Jevtić za "RTS".

Prema njegovim riječima, dobro je da nije došlo ni do kakve reakcije stanovništava, "jer sigurno je netko za cilj imao i to".

Podsjetivši da se u Prištini održava prosvjed opozicije protiv "inicjative o postizanju kompromisnog rješenja u dijalogu" Beograda i Prištine, Jevtić je rekao da je moguće da je upad ROSU na Gazivode način i da se skrene pozornost s tog protesta. 

"Vidjet ćemo narednih dana šta je glavni cilj ovoga što se događalo, ali je vrlo važno da je danas sve ostalo i prošlo mirno. Mislim da je to suštinski najvažnije", rekao je Jevtić.

Dodao je da politički predstavnici Srba i srpski narod na KiM očekuje da se državno rukovodstvo Srbije oglasi jasnom porukom, ocijenivši da je važno da srpko rukovodstvo poziva na smirivanje napete situacije i upućuje poruke usmjerene ka tome da svi problemi i pitanja koji su otvoreni jedino mogu da se rješavaju kroz dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close