Ni govora o taksama

Thaci: Priznanje Kosova je uvjet Srbiji za europski put

Izjava Vučića namijenjena je za unutarnje potrebe, kaže Tači
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2019. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, izjavio je u Tirani da srpski predsjednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske neovisnosti uvjet za priključenje Srbije članstvu u EU.

Thaci je to rekao u intervju za albanski Top Channel, upitan da komentira izjavu predsjednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku neovisnost.

On misli da je takva izjava Vučića namijenjena za unutarnje potrebe.

''Vučić zna da je priznavanje Kosova uvjet za europsku budućnost Srbije. Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru europsku budućnost'', rekao je Thaci.

Upitan je li pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije “pokopana” na samitu u Berlinu, Tači kaže da u Berlinu nije bilo ''ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavljanja bilo kakve alternative'', piše Tanjug.

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da cijeni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom srpnja biti konkretnijih stvari.

A na pitanje je li ideja o korekciji granica uživa američku podršku ili je samo Johon Bolton podržava, Thaci kaže da je posvećen ispravljanju povijesne nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri općine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a riječ je o Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

To dodao je, podrazumijeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimetar.

''To je naše povijesno pravo i ja ću i sutra na samitu inzistirati na toj ideji, i ne samo sutra, već na svakom narednom samitu koji bude održan'', kazao je Thaci.

Na tome će, ističe, inzistirati jer može se, kako kaže, dogoditi da za 10-20 godina u tzv. “Preševskoj dolini” više ne bude Albanaca.

O stavu SAD o kosovskom pitanju, Thaci kaže da je on vrlo jasan: ''Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsjednik Trump poslao predsjedniku Vučiću i meni''.

Na ponovljene tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da su on, Rama, kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron u Berlinu tražili ukidanje sto posto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije, Thaci kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o taksama.

Kopirati
Drag cursor here to close