Priština

Thaci odlikovao Clintona "Ordenom slobode"

Thaci je ocijenio da je predsjednik Clinton bio lider koji je ujedinio svijet protiv nepravde,te da je bio najuporniji političar koji je osigurao slobodu Kosova.
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2019. u 19:51 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsednik Kosova, Hashim Thaci primio je danas bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, koji na Kosovu boravi povodom 20 godina "slobode Kosova".

Thaci je tom prilikom izjavio da je Clinton simbol poverenja, optimizma i nade za građane Kosova. On je ocijenio da je predsjednik Clinton bio lider koji je ujedinio svijet protiv nepravde,te da je bio najuporniji političar koji je osigurao slobodu Kosova, javlja Anadolija.

"Klanjamo se sa dubokom zahvalnošću pred vama za slobodu Kosova. Zahvalni smo SAD-u koje su vodile kampanju za zaustavljanje etničkog čišćenja i povratak građana Kosova u svoje domove, kako bi obnovili novi život i mir za sve. I ne možemo ne biti ponosni da ovom velikom doprinositelju našoj slobodi izrazimo duboku zahvalnost koju ljudi na Kosovu osećaju" rekao je Thaci. 

U znak priznanja za njegov doprinos slobodi Kosova, predsjednik Thaci je uručio Clintonu "Orden slobode". 

"Na osnovu mojih ovlašctenja kao predsjednika Kosova, ali i kao vašeg prijatelja, danas vam dodjeljujem nagradu u ime kosovskih institucija, naroda Kosova. Nema nagrade koja bi mogla nagraditi vaš doprinos, jer je najveća nagrada sloboda Kosova koja se ogledala u miru i stabilnosti na cijelom zapadnom Balkanu“, dodao je Thaci.

Clinton je, nakon što je primio nagradu, rekao je da Kosovo zaslužuje slobodu i da bude dio NATO-a i Europske unije. 

Kopirati
Drag cursor here to close