Vruća jesen na Kosovu

Thaci: Imam Macronovu podršku za promjenu granica

Predsjednik Kosova kaže kako korekcija granice podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova.
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2018. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da je dobio podršku francuskog kolege Emmanuela Macrona da Srbija i Kosovo što prije postignu obvezujući sporazum, s "realnom mogućnošću korekcije granice".

"Predsjednik Macron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije, mogućnost postizanja sporazuma u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju, s realnom mogućnošću korekcije granice, što podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriju Kosova i što bi otvorilo sigurnu euroatlantsku perspektivu za Kosovo", ustvrdio je Thaci u intervjuu za Radioteleviziju Albanije.

Prema njegovim riječima, "neće biti korekcije granica po etničkoj osnovi, već će se sačuvati multietničnost na Kosovu i perspektiva za izgradnju građanske demokracije u zemlji".

"Dakle, predsjednik Macron snažno podržava dijalog i podržava mogućnost korekcije granica", rekao je Thaci.

Tvrdi da je francuski predsjednik savjetovao i predložio da se što prije zaključi sporazum između Srbije i Kosova.

Nakon sastanka s francuskom predsjednikom, prošlog ljeta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od Macrona dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rješenja s Albancima na Kosovu i da se ne samo osigura mir u narednih godinu-dvije, već trajni mir, kako bi se koncentrirali na ubrzani ekonomski napredak.

Vučić je tada rekao kako su postigli visok stupanj suglasnosti po mnogim pitanjima, među kojima i zajedničko čuvanje mira i stabilnosti, zajedničko traženje rješenja i gledanje u budućnost, a ne samo u prošlost, te da se očekuje velika i značajna uloga i Francuske i Europe u tome.

Ured francuskog predsjednika nije se očitovao o Thacijevim tvrdnjama.

Kopirati
Drag cursor here to close