Specijalizirano tužiteljstvo u Haagu

Thaci se tereti za ubojstva, progon i mučenje

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstva.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2020. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:EPA / Hashim Thaci

Specijalizirano tužiteljstvo u Haagu tereti Hashima Thacija i Kadrija Veseljija za ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje, a sudac za prethodni postupak trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio treba li je potvrditi.

U optužnici se navodi da Thaci, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstva.

Prema optužnici, žrtve ovih kaznenih djela su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U priopćenju Tužiteljstvo je istaknulo da je optužnica rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužiteljstva da može dokazati van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Optužnicu treba potvrditi Specijalni sud za zločine OVK. Sudac za prethodni postupak trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio trebali ju potvrditi.

Tužitelj je naveo da je smatrao da je neophodno da o optužbama izda javno priopćenje uslijed kontinuiranih pokušaja Thaci i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijaliziranih vijeća.

Prema njegovim riječima, Thaci i Veselji su sproveli tajnu kampanju da bi bio ukinut zakon kojim su Specijalizirana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a s ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

Hashim Thaci je bio zapovjednik terorističke "OVK", a sada je predsjednik Kosova. Kadri Veselji je predsjednik Demokratske partije Kosova, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close