Kina

Testira se cijeli 9-milijunski grad na koronavirus

Testiranje će se provesti nakon što je potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva povezanih s lokalnom bolnicom u kojoj se liječe uvezeni pacijenti.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto Xinhua/Xiao Yijiu / Testira se cijeli 9-milijunski grad na koronavirus

Kineski grad Qingdao testirat će sve svoje građane, ukupno 9 milijuna ljudi, na covid-19 tijekom pet dana, piše u ponedjeljak BBC.

Testiranje će se provesti nakon što je potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva povezanih s lokalnom bolnicom u kojoj se liječe uvezeni pacijenti.

Kina je u svibnju testirala cijeli grad Wuhan s populacijom od 11 milijuna, žarište globalne pandemije.

Zemlja je u velikoj mjeri stavila virus pod kontrolu, što je veliki kontrast u odnosu na ostale dijelove svijeta gdje su još uvijek veliki brojevi zaraženih te karantene različitih stupnjeva.

U izjavi objavljenoj na kineskoj društvenoj mreži Weibo zdravstveno povjerenstvo grada Qingdaoa reklo je da je otkriveno šest novih slučajeva i šest asimptomatskih slučajeva.

Svi slučajevi povezani su s istom bolnicom, piše Global Times.

Kineske vlasti sada imaju strategiju masovnog testiranja čak i kad je žarište novog koronavirusa relativno malo, navodi se.

Povjerenstvo je dodalo da je pokrenut gradski program testiranja, s pet okruga koji će se testirati u roku od tri dana, a cijeli grad će se testirati u roku od pet dana.

Otprilike 114.862 ljudi - uključujući medicinsko osoblje i novohospitalizirane pacijente u gradskim bolnicama - već je negativno testirano na koronavirus, navodi se.

Novi slučajevi pojavljuju se tjedan dana nakon kineskog praznika Zlatnog tjedna - u kojem su milijuni putovali širom zemlje.

Izvještaj Global Timesa koji citira općinski ured za kulturu i turizam Qingdaoa kaže da je grad tijekom ovog razdoblja primio 4,47 milijuna putnika, navodi Hina.

Kina ukupno ima 85.578 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva je na 4634.

Kopirati
Drag cursor here to close