Optužbe

Teniska zvijezda optužila bivšeg zamjenika premijera za silovanje

Prije tri godine pozvao ju je u svoju obiteljsku kuću na tenisku partiju s njim i njegovoj suprugom, a potom ju je, kako tvrdi tenisačica, silovao.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2021. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska teniska zvijezda Peng Shuai iznijela je bombastične optužbe protiv istaknutog kineskog političara, optuživši ga za seksualno zlostavljanje. Ovo je prvi kineski #MeToo skandal u koji su umiješane najviše strukture Komunističke partije Kine.

Peng Shuai (35), bivša pobjednica Grand Wimbledona i Roland Garrosa u parovima, u utorak je na društvenoj platformi Weibo napisala da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli (75) prisiljavao na seks te da je njihova izvanbračnu afera koju je on skrivao, trajala desetak godina.

Peng je između ostalog napisala da je Zhang prekinuo sve veze s njom kada je počeo napredovati u Komunističkoj partiji te da se u jednom trenutku zabrinuo da bi ona mogla snimati njihove susrete.

Prije tri godine pozvao ju je u svoju obiteljsku kuću na tenisku partiju s njim i njegovoj suprugom, a potom ju je, kako tvrdi tenisačica, silovao.

''Nisam pristala na to, cijelo vrijeme sam plakala. Zašto si se morao vratiti po mene i odvesti me doma i prisiliti na seks? Istina je, nemam nikakve dokaze. Nemoguće je imati dokaze. Ne mogu opisati koliko mi je to bilo odvratno i koliko puta sam se zapitala jesam li još uvijek ljudsko biće. Osjećam se kao hodajući leš. Svaki dan sam glumila'', napisala je.

Njezina dugačka objava u međuvremenu je nestala s društvene platforme Weibo te je autentičnost nemoguće provjeriti.

Između 2013. i 2018. godine Zhang je bio jedan od tek sedmero članova elitnog Stalnog odbora Politbiroa Komunističke partije Kine, koji predvodi prvi čovjek Kine Xi Jinping.

Samo nekoliko sati nakon objave, činilo se da je objava teniske zvijezde nestala. Sva pretraživanja njezina imena, pa čak u nekim slučajevima i pretraživanje riječi tenis, bila su blokirana. Kineski cenzori očito su se bacili na posao, a profil tenisačice na Weibou bio je sakriven i nije bilo moguće komentirati njezine objave, piše The Guardian.

Ovo je prvi put da je za seksualno napastovanje optužen političar na tako visokoj dužnosti.

Najviši politički čelnici u Kini su nepristupačni medijima te skrivaju privatnost čak i nakon umirovljenja, pa je gotovo nemoguće dobiti njegov komentar na ovu priču, piše CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close