U BiH ni toliko

U siromašnim zemljama svaka petstota osoba cijepljenja

Više od 700 milijuna cjepiva korišteno je širom svijeta u borbi protiv bolesti. Njih 87 posto otišlo je, međutim, onima s visokim dohotkom ili zemljama s višim srednjim prihodima, dok na siromašne zemlje otpada samo 0,2 posto.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2021. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji "šokantna neravnoteža" u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 širom svijeta i većina zemalja nije ni blizu toga da ima dovoljno cjepiva za svoje zdravstveno osoblje i za ostale kategorije stanovništva u visokom riziku, izjavio je u petak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Više od 700 milijuna cjepiva korišteno je širom svijeta u borbi protiv bolesti. Njih 87 posto otišlo je, međutim, onima s visokim dohotkom ili zemljama s višim srednjim prihodima, dok na siromašne zemlje otpada samo 0,2 posto, kazao je.

''U prosjeku je u bogatim zemljama skoro svaka četvrta osoba primila cjepivo protiv COVID-19. U siromašnim zemljama cjepivo je primila svaka petstota osoba'', izjavio je Tedros na brifingu.

Putem COVAX mehanizma isporučeno je skoro 38,4 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u 102 zemlje na šest kontinenata, šest tjedana nakon što je započeo s isporukom zaliha, priopćili su GAVI cjepivna alijansa i WHO u četvrtak. Cilj je isporučiti više od dvije milijarde doza, ali se mehanizam suočavao s odgodama.

''Nadamo se da ćemo biti u stanju da uhvatimo tempo tijekom travnja i svibnja. Problem nije u isporučivanju vakcina iz COVAX-a, problem je u njihovom prihvaćanju'', kazao je Tedros, žaleći se na nedovoljne zalihe.

Cjepivo AstraZeneca - ključna komponenta COVAX programa do sada - ugroženo je sigurnosnim brigama nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih od njenih primatelja.

Australija je priopćila u petak da je naručila više alternativa za AstraZeneca cjepivo, usporavajući tempo cijepljenja, a Hong Kong je odgodio isporuke cjepiva u jeku briga o eventualno veoma niskom riziku od rijetkih krvnih ugrušaka.

Čelnik GAVI-ja Seth Berkley, upitan da li COVAX pregovara o više doza te cjepiva koju su odbacile neke zemlje, izjavio je da se lanac opskrbe englesko- švedske firme "ubrzao”.

On je izrazio nadu da bi se opskrba AstraZeneca cjepivom koje proizvodi Serum Institut u Indiji - čije se doze sada koriste za domaću upotrebu zbog ubrzavanja epidemije - poboljšalo s vremenom.

''Dok zemlje odlučuju da li će dati prednost ovoj ili onom cjepivu, mi ćemo pritom pokušati osigurati da te doze budu dostupne bez odgode, ako su zemlje voljne to ostvariti'', rekao je Berkely, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close