Nakon virus

Talijanska mafija trlja ruke

Preusmjeravanje policijsih resursa zbog krize dovesti do toga da će mafija procvjetati, jer se preopterećena policija neće moći baviti drugim pitanjima.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2020. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni istražitelj Vlade Italije u borbi protiv mafije Giuseppe Governale smatra da će organizirani kriminal "debelo" iskoristiti aktualnu epidemuju virusa korona dok mnoge firme propadaju ili bilježe gubitke.

"Talijanska mafija iskoristit će ove prijetnje i pretvorit će ih u mogućnost za zaradu", rekao je Governale agenciji AFP.

Od poznate Coza Nostrae na Siciliji, moćne Ndrangete u Kalabriji i Camorrae u Napulju, talijanske mafijaške grupe polako se počinju organizitrati, prenijela je Srna.

Ekonomski stručnjaci Italije objavili su ranije kako očekuju smanjenje BDP-a za ogromnih sedam posto za ovu godinu, a čak 65 posto talijanskih malih i srednjih poduzeća su pred bankrotom, što je sve "glazba za uši mafije", koja koristi iznudu i zelenaštvo da izvuče dobit iz ovakvih posrnulih firmi.

Dosta novca

Governale, koji predvodi talijanski Direktorat za istragu protiv mafije (DIA), rekao je da mafija već sada pažljivo planira ekonomske korake budućnosti.

"Tu će biti dosta novca", rekao je Governale i dodao da on i njegov tim već pripremaju plan borbe protiv mafije. Rekao je kako će mafija tažiti rupe u sustavu.

"Moramo da držimo oči otvorene za sumnjive operacije, formiranje novih kompanija, lažne korporacije", rekao je Governale.

Giuseppe Pignatone, bišvi lovac na mafiju iz Calabrije, rekao je da će ova epidemija otežati posao pravosuđu u sljedećih nekoliko tjedana ali i godina.

Istaknuo je kako će preusmjeravanje policijsih resursa zbog krize dovesti do toga da će mafija procvjetati, jer se preopterećena policija neće moći baviti drugim pitanjima.

Mafija sprema nerede

List La Stampa ranije je objavio da je talijanska tajna služba upozorila Vladu na moguće nerede na jugu Italije, koje će organizirati mafija, ukoliko se žarište epidemije prebaci sa sjevera na jug zemlje.

Vjeruje se da je mafija organizirala pobune u zatvorima širom zemlje na samom početku epidemije gdje su zatvorenici tražili rano oslobađanje uz obrazloženje da će u prenatrpanim zatvorima biti zaraženi virusom korona.

Čuveni talijanski autor, koji je pisao o mafiji, Roberto Saviano rekao je kako je dovoljno pogledati čime se sve mafija bavi pa da se shvati kako će oni da zarade od epidemije.

"Pogledajte gdje je mafija investirala posljednjih nekoliko desetljeća. To su kompanije koje nude usluge kao što su kantine, čišćenje, dezinfekcija, reciklaža otpada, transport, pogrebna poduzeća, distribucija hrane i goriva. Oni će tako da zarade", rekao je Saviano.

Kopirati
Drag cursor here to close