Njihov je

Talijani žele espresso na UNESCO-voj listi kulturne baštine

Konzorcij za zaštitu tradicionalne talijanske espresso kave je priopćio da je ovo dobar način da se dugoročno sačuva "originalnost italijanske kave''.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijani traže da njihova tradicionalna espresso kava bude uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene baštine, javlja Anadolu Agency (AA).

Talijanska vlada je podnijela zahtjev da se tradicionalna talijanska espresso kava nađe na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Nakon što je UNESCO 2017. godine prepoznao kulturni značaj napuljske proizvodnje pizze, Talijani ovaj put smatraju da i espresso kafa zaslužuje da se nađe na listi zbog posebnog načina pripremanja i ispijanja ovog napitka.

Konzorcij za zaštitu tradicionalne talijanske espresso kave je priopćio da je ovo dobar način da se dugoročno sačuva "originalnost italijanske kave''.

"Svi znamo koliko je Italijanima u zemlji važna kava, ali i Talijanima u svijetu kao i mnogim ljudima u drugim zemljama. Mnogima je ispijanje kave postao svakodnevni ritual i povod za susret i razgovor", kazali su iz Konzorcija.

Talijani danas piju više kave nego ikada prije - godišnja potrošnja kave po stanovniku je porasla za 5,3 posto u 2018. godini, na 5,9 kilograma. Prema neslužbenim podacima, oko 95 posto Talijana pije kafu svaki dan.

Ipak, Finska, a ne Italija, je zemlja koja trenutno drži europski rekord po ukupnoj potrošnji kafe.

Kopirati
Drag cursor here to close